Billede fra den officielle åbning af Solar Decathlon Europe 2014 27. juni 2014 i Versailles, Frankrig. Foto: Kenneth Sørensen, Team DTU

DTU’s EMBRACE åbnet i Versailles

tirsdag 01 jul 14

Christian Neyra Rønne
Lektor
DTU Byg

Fakta om Solar Decathlon

Solar Decathlon-konkurrencens overordnede mål er at fremme forskning, udvikling og viden om bæredygtighed og udnyttelse af solens energi. Formålet er at skabe ny viden og opmærksomhed om lavenergibyggeri og brug af vedvarende energi som solenergi til opvarmning og køling af vores bygninger. Målet er at demonstrere, at en mere effektiv udnyttelse af vedvarende energi er såvel praktisk som økonomisk mulig.

En gruppe DTU-studerende har i samarbejde med byggebranchen udviklet en prototype på, hvordan byggebranchen kan bygge billige, fleksible og energibesparende boliger på taget af eksisterende bygninger i storbyer som København

Solar Decathlon Europe 2014 åbnede officielt fredag 27. juni og i går blev de DTU-studerendes ambitiøse bud på fremtidens intelligente storby-bolig præsenteret i Versailles uden for Paris, hvor konkurrencen foregår i år. De studerende skal dyste mod teams fra 19 andre universiteter om at designe, udvikle og bygge det mest energivenlige hus, der har solen som primær energikilde.

Projektet hedder EMBRACE og lægger op til en helt ny måde at bo og leve på med større livskvalitet og mindre energiudgifter. Tanken bag projektet er at skabe energiproducerende, intelligente boliger, hvor energien skabes af solen, kan tilpasses den enkelte beboers behov og deles i et såkaldt smart-grid. Fordi der er tale om en såkaldt ”intelligent” bolig, kan boligen aflæse beboernes levevis og behov for lys og varme og dermed skabe et sundt indeklima, der er afgørende for et godt hjem. Resultatet er en helt ny boligtype, der både er mere miljøvenlig og billigere at bo i end almindelige boliger.

EMBRACE er DTU-studerendes bud på, hvordan den stigende fortætning og urbanisering af storbyer kan løses ved at bygge nye boliger på taget af eksisterende bygninger. Ved at opføre beskyttende klimaskærme af glas, der udnytter solens energi, skabes ”haverum”, som giver beboerne bedre livskvalitet og gør storbyer som København grønnere.Enhederne favner sine omgivelser som en add-on til eksisterende bygningskonstruktioner og er lette, stabelbare og flytbare.

Ideen bag projektet udtrykkes gennem tre begreber, nemlig Smart, Save og Share. Det handler om at optimere bygningens form og orientering, så den optimerer sin energi-produktion mest muligt, konstruere bygningen i lette materialer, spare på materialer og energi ved hjælp af teknologi samt dele den energi, som huset producerer, ved hjælp af solceller på taget.

EMBRACE er et af DTU’s såkaldt Blue Dot studenterprojekter, der er projekter fortrinsvis drevet af studerende fra en række DTU-instituttet, er blevet til gennem et tæt samarbejde mellem DTU og en række sponsorer fra byggebranchen, som foruden finansiel støtte har ydet de studerende teknisk sparring og kompetence.

Læs pressemeddelelse.

Se billeder fra åbningen af Solar Decathlon Europe 2014 og EMBRACE-projektet.