Studerende Nicoline Andersen fangede fugleinfluenza på chippen

Studerende fangede fugleinfluenzaen på chippen

tirsdag 04 dec 12

Fugleinfluenza

Fugleinfluenza eller aviær influenza skyldes et RNA-virus og forekommer hos fugle, men i nogle tilfælde kan den også smitte til mennesker, som kan få influenzasymptomer og lungebetændelse.

Det første tilfælde af influenzatypen H5n1, der kan smitte til mennesker, blev konstateret i Danmark i 2006.

Fugleinfluenza kan have store konsekvenser for landbruget, men der er også risiko for, at virusset kan mutere, så det kan smitte mellem mennesker og resultere i en pandemi.
Hvis der er mistanke om influenza i fugle skal der sendes prøver til DTU Veterinærinstituttet, hvor de bliver analyseret.

Myndighedsbetjening

DTU Veterinærinstituttet er en del af Danmarks veterinære beredskab og står i første geled i kampen mod ondartede smitsomme husdyrsygdomme.
Ved mistanke om udbrud af alvorlige smitsomme sygdomme skal instituttet hurtigst muligt stille en diagnose, så der kan gennemføres en effektiv sygdomsbekæmpelse.

Instituttets står også for overvågning, som understøtter beredskabet og fører til hurtigere opdagelse af sygdomme og udbrud.

Herudover foregår der forskning og rådgivning omkring infektiøse sygdomme hos dyr.

Aalt dette sker efter aftale med blandt andre Fødevarestyrelsen.

På DTU Veterinærinstituttet får myndighedsbetjeningen og de studerende det bedste ud af hinanden. Nicoline Andersen udviklede eksempelvis en hurtigere og bedre metode til at diagnosticere fugleinfluenza i sit bachelorprojekt i Teknisk Biomedicin.

Nicoline Andersens bachelorprojekt bragte hende helt tæt på den danske overvågning for fugleinfluenza, og når hendes nye metode er færdigudviklet, kan den indgå i Danmarks veterinære beredskab.

”Det er lækkert at lave noget, der skal bruges i virkeligheden. Man giver det lige en ekstra skalle, når man ved, at der rent faktisk er et behov for det, der kommer ud af ens projekt. Og det er spændende at sætte sig ind i noget, som alle kender til og som er så virkelighedsnært som fugleinfluenza,” fortæller Nicoline.

"Man giver det lige en ekstra skalle, når man ved, at der rent faktisk er et behov for det, der kommer ud af ens projekt. "
Nicoline Andersen, bachelor i Teknisk Biomedicin fra DTU

Hun lavede projektet ved Sektion for Virologi ved DTU Veterinærinstituttet, der havde brug for en ny diagnostikmetode, der let kan fortælle hvilken type fugleinfluenza, der er i en prøve fra for eksempel en and eller en høne.

Der findes nemlig mange forskellige varianter af fugleinfluenza, og der kommer hele tiden nye til, da virusset løbende muterer og får nye gener indbygget. Så der er brug for en effektiv og hurtig metode til at teste for forskellige typer af influenzavirus på en gang.

nicoline andersen-1.jpg

Nicoline Andersen fik ram på fugleinfluenzaen med sin Fluidigm-chip. Foto: Mikal Schlosser

Nicoline så derfor nærmere på muligheden for at bruge en ny molekylær metode i form af en Fluidigm-chip baseret på DNA-teknologien pCR, der kan screene for flere varianter af influenzavirus på samme tid. Faktisk kan 48 prøver undersøges for 48 gener på samme tid.

”Jeg udførte litteratursøgning, bioinformatik, laboratoriearbejde og resultatanalyse. På den måde fik jeg både identificeret hvilke analyser - såkaldte assays, der skal køre i chippen for at påvise fugleinfluenza, samt vist at den nye metode opfylder kravene og altså godt kan indgå i det daglige arbejde,” fortæller Nicoline.

Overvåger for nye typer af influenza

Der vil nu blive arbejdet videre med den nye metode, så den kan blive en brik i Danmarks veterinære beredskab, fortæller forsker Solvej Østergaard Breum, der var en af Nicolines vejledere ved DTU Veterinærinstituttet.

”Vi er nødt til at være på vagt og løbende kende hele diversiteten af fugleinfluenza for at være sikre på, at vi opdager alle de særligt interessante varianter som H5N1 og H7N7 i vores overvågning, for influenzaen kan forandre sig,” forklarer Solvej.

Hun mener, at der er store gevinster ved at prøve kræfter med projekter som dette i løbet af uddannelsen.

”De studerende lærer i allerhøjeste grad af at være involveret i den anvendte forskning. For den kommer i brug lige om hjørnet og danner baggrund for, at vi kan levere en god myndighedsbetjening samt et godt beredskab.”

Det får opbakning hos Nicoline.

”Det er fedt at bringe alt det man har lært i spil og omsætte det til noget praktisk. Det giver en god ide om, hvad man skal lave i fremtiden, når man bliver færdig med uddannelsen.”

Nicoline fandt bacheloremnet ved DTU Veterinærinstituttet i DTU’s projekt- og praktikdatabase. Hun læser nu kandidaten i Farmateknologi, som også er meget virkelighedsnær, og hvor specialeprojektet skal laves over en reel case i en virksomhed.

Artiklen er bragt i DTU Avisen.