Foto: Bo Amstrup

Lille virksomhed udvikler selvrensende spejle til ITER

mandag 02 mar 20

Kontakt

Søren Bang Korsholm
Seniorforsker
DTU Fysik
20 64 55 61

Gode råd til SMV’er

Fem gode råd fra virksomheden Polyteknik om at blive leverandør til verdens store forskningsfaciliteter:

Investér tid

Det tager lang tid fra den første messe til den første kontrakt. Det gælder om at gøre sig synlig og lige så stille opbygge et netværk. Man skal være vedholdende for at få en fod inden for dette marked.

Fokusér på styrkepositionen

Byd ind med det, virksomheden er virkelig god til. Der bliver stillet høje krav til leverandører i forsknings­ verdenen.

Begynd med mindre projekter

Vælg mindre opgaver i starten, så din virksomhed opbygger et godt ry som leverandør.

Begynd med de etablerede

Det er nemmere at etablere sig som leverandør for CERN, som har eksisteret i mange årtier og ved, hvad de skal have. ITER er et nyt anlæg, som aldrig er lavet før, og nogle af opgaverne går til grænsen for, hvad der er muligt.

Vær modig

At levere til f.eks. ITER betyder, at man kan blive bedt om at levere noget, ingen har lavet før. Det kræver mod, men også selvindsigt, for kan man det? Det kræver også mod at sige nej tak, hvis opgaven ikke egner sig til virksomheden.

Sådan bliver SMV’er leverandører

BigScience.dk er bindeled mellem dansk erhvervsliv og de større europæiske forskningsanlæg (Big Science-anlæg), som Danmark er medlem af.

BigScience.dk drives af Teknologisk Institut og DTU og finansieres af Styrelsen for Institutioner og Uddannelsesstøtte.

BigScience.dk yder bl.a.:

  • Matchmaking, f.eks. matcher specifikke udbud med relevante danske virksomheder.
  • Information som udbudsovervågning, netværksarrangementer m.m.
  • Promovering af danske kompetencer over for Big Science-organisationer.

Man skal være medlem af BigScience.dk-netværket for at få del i ydelserne. Medlemskabet er gratis.

www.bigscience.dk

Nordjysk virksomhed med 25 ansatte leverer løsninger, der skal anvendes i ITER’s fusionsreaktor.

Da den nordjyske virksomhed Polyteknik i maj 2018 vandt en rammekontrakt på 2,3 mio. euro med ITER, blev de den første danske virksomhed, der kunne kalde sig leverandør til det store fu­­ sions­­anlæg i Sydfrankrig. Kontrakten betyder, at Polyteknik skal udvikle et system af selvrensende spejle, som skal sidde tæt på plasmaet inde i ITER’s fusionsreaktor. Spejlene bliver en del af ITER’s diagnosticeringssystem, der skal overvåge plasmaet, hvor målinger af det lys, der reflekteres af spejlene, sætter forskerne i stand til at overvåge og drive reaktoren, når den kommer i gang i 2025.

Rammekontrakten er landet sammen med det russiske forskningsinstitut Ioffe i Skt. Petersborg, og har haft en stor betydning for den lille SMV med kun 25 ansatte i Østervrå, fortæller René Bang Madsen, afdelingschef i Polyteknik Science.

”Kontrakten er fireårig med mulighed for en toårig forlængelse, og det har betydet, at vi har kunnet etablere en afdeling i virksomheden, der udelukkende fokuserer på udvikling af projekter til store forskningsfaciliteter,” siger René Bang Madsen, som er chef for den nye afdeling.

BigScience.dk banede vejen

Før Polyteknik stod med den store rammekontrakt til ITER, har virksomheden gødet jorden i flere år, og det har krævet en vedholdende indsats, fortæller salgschef Susanne Libergreen, der var med til at få Polyteknik ind i varmen hos ITER. Det skete med hjælp fra BigScience.dk, fortæller hun.

”I 2015 begyndte vi at deltage i ITER Business Forum-messerne. Først sammen med BigScience.dk, men nu har vi vores egen stand på messen, og folk kan sagtens huske os,” siger Susanne Libergreen.

Messerne gav dem kontakter til ITER og Fusion for Energy, som er EU’s organisation med ansvar for Europas bidrag til ITER. For at holde forbindelserne ved lige hyrede Polyteknik efter den første messe en dansker bosiddende i Frankrig til at vedligeholde kontakterne, efter at de selv var rejst hjem.

BigScience.dk banede vejen til de kontakter, der skulle vedligeholdes, og det har været en hjælp for den lille SMV.

”Dét, at BigScience.dk på messen kunne bane vejen til kontakter på ITER, har været en uvurderlig hjælp i starten, for det er svært at sidde derhjemme og selv finde den rigtige person på CERN eller ITER, som man skal ringe til,” siger René Bang Madsen, der uddyber:

”Desuden foregår der meget uofficiel snak, før udbuddene bliver offentliggjort, og her har vi også haft glæde af BigScience.dk, som sidder med ved møder og hører, hvad der er på vej. Vi er ikke en særlig stor virksomhed og kan ikke rejse rundt til alle mulige møder eller til alle faciliteterne, og der har det været en god hjælp, at BigScience.dk har spottet, hvor det gav mening for os at gøre en indsats.”

Leverandør til CERN

Det var ikke ud af det blå, at Polyteknik begyndte at dukke op på ITER Business Forum-messerne. Forud havde virksomheden gennem flere år leveret løsninger til andre store forskningsinfrastrukturer. Virksomheden, som er specialiseret i at lave coating og fremstille maskinerne hertil, har bl.a. hjulpet med renoveringen af en stor coatingmaskine, der sikrer super­reflekterende spejle i European Southern Observatory’s (ESO) Extremely Large Telescope i Chile, ligesom de har coatet keramik til CERN. I denne tid er de i gang med at coate nogle kamre på den store synkrontron i Grenoble, og en lignende opgave skal løses på en accelerator i Sydkorea.

”De første projekter, bl.a. med ESO’s teleskop i Chile, har vi landet med hjælp fra BigScience.dk. Nu er vi efterhånden så etablerede som leverandører i denne branche, at vi er begyndt at få henvendelser direkte,” siger Susanne Libergreen.

Presset til innovation Som leverandør til forskningsfaciliteter i hele verden har Polyteknik måttet være på tæerne for at lykkes med udviklingen af nye løsninger.

”For virksomheden betyder det, at vi bliver tvunget til at være innovative, og vi bliver hele tiden nødt til at udvikle os for at være med. Til gengæld er de løsninger, vi udvikler, også noget, vi kan bruge i vores øvrige forretning,” siger René Bang Madsen.

For Polyteknik har den mangeårige indsats med at etablere sig som leverandør til verdens store forsknings­ faciliteter været en bevidst satsning og en del af en langsigtet strategi.

”Vi er en virksomhed, der leverer hightech, og vi kan ikke konkurrere på den laveste pris. Til gengæld kan vi konkurrere på den højeste kvalitet, og det er noget, der er efterspurgt på disse faciliteter. Med hensyn til ITER tror vi på, at fusionsenergi er noget, der fortsat skal udvikles og udbygges i mange årtier endnu, og vi regner med, at det vil være en markedsfordel, at vi har været med fra start af,” siger René Bang Madsen.

NU BLIVER ITER INTERESSANT FOR SMV’ER

Flere mindre udbud på fusionsanlægget ITER er på vej i de kommende år, og det er en mulighed for danske SMV’er.

Opførelsen af ITER er nu på vej ind i en ny – og for danske virksomheder – spændende fase, fortæller seniorforsker ved DTU Søren Bang Korsholm. Han er industrikontaktpersonen til ITER i den danske netværksorganisation BigScience.dk, som han var initiativtager til i 2010.

”De kæmpestore komponenter som verdens største superledende magnet­spoler og de store beton­konstruktioner, der udgør skallen til selve reaktoren, er ved at være færdige, og nu skal man til at udvikle og fremstille mindre komponenter og systemer, og det kan være interessant for danske SMV’er at holde øje med dem,” siger Søren Bang Korsholm.

De ’mindre’ løsninger til ITER kommer til at omfatte udbud i en- og tocifrede millionbeløb.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

Junioringeniør

video thumbnail image

Vis flere