Cathrine Frandsen

Lektor Cathrine Frandsen modtager en Sapere Aude-bevillinger

torsdag 06 jun 13
|

Kontakt

Cathrine Frandsen
Professor
DTU Fysik
45 25 31 67

Sapere Aude

Sapere Aude er Det Frie Forskningsråds karriereprogram, der sigter på at udvikle de dygtigste forskeres evner, nationalt og internationalt.

Lektor Cathrine Frandsen, DTU Fysik

"... supermagneter er nøglen til at lave strøm om til bevægelse i en el-bils motor, eller modsat, til at lave bevægelse til strøm i en vindmølles generator."

Lektor Cathrine Frandsen fra DTU Fysik har modtaget en DFF-Forskningsleder-bevilling på ca. 7 millioner kroner. Hendes projekt handler om at lave nye magneter ud fra nanopartikler og kan være med til at forbedre vindmøllers effektivitet og elbilers rækkevidde.

Af Tore Vind Nielsen

Cathrine Frandsen er en ud af tre forskere fra DTU, der i dag hver har modtaget en Sapere Aude-bevilling. Cathrines bevilling på knap 7 mio. kr. skal bruges til at undersøge, hvordan man kan designe nye kraftige magneter ved at lade magnetiske nanopartikler organisere sig i et kompositmateriale.

”Man kan i dag lave ekstremt kraftige mini-magneter, som bl.a. findes i legetøj, hvor man kan imponeres over, hvor stærke de magnetiske kræfter er. Men måske tænker man ikke over, at sådanne super-magneter er nøglen til at lave strøm om til bevægelse i en el-bils motor, eller modsat, til at lave bevægelse til strøm i en vindmølles generator. Med den udvikling vi oplever indenfor især grøn teknologi, effektivisering og miniaturisering, er der behov for at lave magneter, der er mindst dobbelt så kraftige som nu. I dette projekt prøver jeg at finde ud af, hvordan man kan designe nye kraftige magneter ved at lade forskellige typer af magnetiske nanopartikler organisere sig i et kompositmateriale,” fortæller Cathrine Frandsen.

DFF-Forskningsleder-bevillinger henvender sig til meget talentfulde forskere, typisk på lektorniveau, og giver mulighed for at udføre og lede et forskningsprojekt over en periode på op til fire år.

Læs mere om Cathrine Frandsen og hendes projekt her og på videnskab.dk.

Udover Cathrine Frandsen fra DTU har Thomas Willum Hansen fra DTU Cen også modtaget en DFF-Forskningsleder-bevilling. Læs mere om Thomas Willum Hansen og hans projekt her.

Læs mere om bevillingerne og Sapere Aude-programmet i pressemeddelelsen fra Det Frie Forskningsråd.

Kilde: DTU

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere