Illustration: Abeo A/S

af Sabina Askholm Larsen

Kristian Dahl Hertz
DTU Byg
En spin-out-virksomhed fra DTU har for nylig vundet Frederiksberg Virksomhedspris 2015. Abeo A/S har et innovativt projekt med et meget stort potentiale, lyder det blandt andet i motivationen for valget af virksomheden

Hvert år uddeler Frederiksberg Erhvervsråd en virksomhedspris til en virksomhed i kommunen, der har gjort særligt indtryk. I år faldt valget på Abeo A/S, der udvikler superlette betonelementer.

”Erhvervsrådet har lagt vægt på, at virksomheden har et innovativt projekt med et meget stort potentiale. Virksomheden er bygget op på en spændende måde med unge CBS-kandidater og forskere fra DTU. Det er en interessant blanding af friskt gåpåmod og årtiers erfaring. I erhvervsrådet synes vi, at det er på sin plads, at Frederiksberg anerkender virksomhedens resultater og potentiale,” lyder motivationen for valget fra Frederiksbergs borgmester, Jørgen Glenthøj, ifølge en pressemeddelelse fra Frederiksberg Kommune.

En teknologi, der bliver lagt mærke til

"Vi stiftede Abeo A/S for at udbrede kendskabet til den superlette betonteknologi. At vi nu har vundet Frederiksberg Virksomhedspris bekræfter, at virksomheder og myndigheder for alvor er ved at få øjnene op for samfundsgevinsterne ved denne teknologi."
Kristian Hertz

Teknologien bag superlette konstruktioner er udviklet af Kristian Hertz, professor på DTU Byg. Han er også medstifter af Abeo A/S.

Teknologien i superlette konstruktioner tager udgangspunkt i at placere en stærk betonkerne, ofte i en buet form, der, hvor den største belastning ønskes optaget. Herefter fyldes resten af strukturen ud med et lettere betonmateriale, der stabiliserer og beskytter den stærke betonkerne mod stød og brand. Teknologien optimerer samtidig strukturen med hensyn til blandt andet akustik- og indeklimaforhold.

”Som universitet er vi forpligtet til at tænke nyt og tage et medansvar for at finde nye veje til at reducere CO2-udledningen og bygge mere miljøvenligt. Superlette konstruktioner bidrager til netop dette ved at reducere CO2-udledningen sammenlignet med traditionelle betonkonstruktioner. Samtidig tilbyder vi mere fleksible løsninger, der tillader en friere formgivning, og som opfylder alle krav til brand og lyd. Vi stiftede Abeo A/S for at udbrede kendskabet til den superlette betonteknologi. Vi har tidligere vundet en del priser, herunder prisen som bedste universitetsspin-out i Europa-Parlamentet. At vi nu også har vundet Frederiksberg Virksomhedspris bekræfter, at virksomheder og myndigheder for alvor er ved at få øjnene op for samfundsgevinsterne ved denne teknologi, ” lyder det fra Kristian Hertz.

Frederiksberg Virksomhedspris 2015 blev uddelt den 21. oktober på Copenhagen Business School (CBS).