Thomas Justus Schmidt from Switzerland

Prof. Schmidt baner vej for øget forskningssamarbejde

torsdag 01 aug 13

Professor Thomas Justus Schmidt fra Schweiz kom i søndags den 28. juli for at besøge DTU Energy Conversion på et Otto Mønsted-gæsteprofessorat.

Prof. Thomas Justus Schmidt er professor i elektrokemi ved Swiss Federal Institute of Technology i Zürich, og han er chef for Electrochemistry Laboratory på Paul Scherrer Institute in Villigen, Schweiz. Han er også anset som en af ​​Schweiz' største kapaciteter i polymer-brændselsceller og elektrokatalyse af brændselscellereaktioner.

Nu besøger han DTU Energikonvertering som del af et Otto Mønsted gæsteprofessorat efter at være blevet inviteret af professor Niels Bjerrum og lektor Jens Oluf Jensen.

Tæt forbundet forskning

"Jeg tror, der er en masse områder, hvor vi kan samarbejde om forskning og lære af hinanden. Det vigtigste er at lære hinanden at kende og finde måder at dele vores viden. "
Prof. Thomas Justus Schmidt

"Vores elektrokemilaboratorium i Schweiz beskæftiger 55 personer. Ca. 40% arbejder på batterirelaterede emner, lithium-batterier, lithium-luft-batterier, 5 volt-systemer og lignende projekter. Andre 60% arbejder hovedsageligt på polymer-brændselsceller, vand-elektrolyse og produktion af H2. Vores forskning fokuserer meget på elektrokemisk energikonvertering og lagring, så vi er tæt forbundet med den form for forskning, I laver her på DTU Energikonvertering ", siger professor Thomas Justus Schmidt.

DTU Energikonvertering og Paul Scherrer Instituttet har ikke haft et formelt samarbejde, men de respektive forskere fra begge steder har mødt og talt på flere konferencer og parterne har stor og gensidig respekt for hinandens forskning og arbejde. Så professor Thomas Justus Schmidt ser masser af potentiale muligheder for fælles forskning.

"Hvad vi laver indenfor elektrokemi, og hvad I laver her er meget ens, så jeg var meget glad for at acceptere invitationen til et Otto Mønsted-professorat," siger professor Thomas Justus Schmidt.

Som chef for Electrochemistry Laboratory vil han ikke være i stand til at tilbringe tre måneder på en gang i Danmark, da han har formelle pligter og en butik til at køre. Så gæsteprofessoratet er blevet opdelt i flere perioder af to-tre ugers varighed fordelt over 2013 - 2015. Dette første besøg er et tougers forberedelsesophold, hvor han i samarbejde med Niels Bjerrum og Jens Oluf Jensen finder forskningsområder af fælles interesse og diskuterer måder til opstart af et formelt samarbejde om udveksling af bl.a. ph.d.-studerende, fælles publikationer og forskningsprojekter m.m.

Samarbejde og vidensdeling

"Jeg tror, ​​der er en masse områder, hvor vi kan samarbejde om forskning og lære af hinanden. Det vigtigste emne for dette ophold er at lære hinanden at kende og finde måder at dele vores viden. En af ​​helt de store fordele ved at være gæst her er en helt blank kalender. Så jeg inviterer studerende såvel som forskere til at komme forbi for en fordomsfri snak, så vi kan lære af hinanden. Jeg holder også foredrag, mens jeg er her. "

Professor Thomas Justus Schmidt kan besøges i hans lille kontor i bygning 207 på Lyngby Campus, men han kommer også på besøg på Risø Campus, før han tager hjem til Schweiz den 10. august.