Foto: Thorkild Amdi Christensen

Man er jo ikke ingeniør for ingenting

fredag 13 sep 13
|

Blå bog

Bjørn Henrik Stenbock Andersen 
  • Født 1965
  • Medlem af DTU Alumni
  • 1991: Civilingeniør fra DTU
  • 1992: Forskningsingeniør hos Niro
  • 1992: Projektleder hos Ferroperm
  • 1996: Salgschef i F erroperm
  • 1997: Stifter Noliac
  • 1998: Leder af afdelingen for multilagspiezo i Ferroperm
  • 2001: Direktør i Noliac
  • 2009: Teknisk chef i Noliac
Bjørn Andersen er iværksætter og har stiftet en af verdens førende virksomheder inden for piezoteknologi. Selv vil han hellere arbejde med kunder og udvikling end være direktøren for det hele.

Hvad gør ingeniøren, der får en god idé til nye produkter, når virksomheden, han er ansat i, ikke er klar til at sætte udviklingsarbejdet i gang? Bjørn Andersen tøvede ikke længe, da hans arbejdsgiver ikke troede på hans konkrete idé. ”Jeg gik simpelthen bare i gang selv. Altså skaffede penge til et anpartsselskab og fandt lokaler i en nedlagt klædefabrik,” siger han.
Bjørn Andersen stiftede virksomheden Noliac i 1997. I starten var virksomheden hans aftenbeskæftigelse, når han havde fået fri fra sit fuldtidsarbejde. I dag har Noliac 100 ansatte i tre lande, og Bjørn Andersen er faktisk endt med at købe den afdeling, han selv var ansat i, af sin tidligere arbejdsgiver. 

Piezo er overalt

Noliac laver elektriske komponenter baseret på piezo-teknologi. Begrebet piezo dækker over en række materialer, der udvider sig, når man sætter strøm til, og omvendt genererer strøm, når de bliver presset sammen. Det fænomen findes naturligt i en række krystaller, men kan udnyttes mere effektivt i syntetiske keramiske materialer, som er det, Noliac specialiserer sig i.
Piezokeramiske komponenter kan lave meget små, hurtige og præcise bevægelser, ligesom de kan opfange små trykbølger i omgivelserne. Det gør teknologien ideel til fintfølende sensorer og aktuatorer til finjustering af eksempelvis kameraoptik. Men der er mange andre anvendelsesmuligheder – fra blinkende såler i kondisko til knoglemikrofoner i motorcykelhjelme, der direkte kan omsætte vibrationer i kraniet til lyd og på den måde gengive tale uden støj fra omgivelserne. ”Det er spændende at følge med i, hvordan kunderne anvender vores piezo-komponenter i deres produkter. Der er så mange interessante anvendelsesmuligheder,” siger Bjørn Andersen.
Et af Noliacs kerneprodukter er en bestemt type piezo-elementer, der blandt andet bruges til olieudvinding. Elementerne er kernen i et sonarsystem, der for eksempel kan bruges til at efterse borebrønde for lækager. Piezoelementet udsender en impuls, som reflekteres af omgivelserne og sendes tilbage til sonaren. Ved at analysere forsinkelsen på signalet kan man danne et billede af omgivelserne og på den måde skanne cementforingen i en borebrønd for revner og sprækker.
Piezo-sonarer bruges også til at lede efter nye oliefelter, og i dag er olieindustrien sammen med sonarer til søfarten Noliacs to vigtigste forretningsområder. Men selvom piezo-teknologien har mange anvendelsesmuligheder, har det krævet tid og kræfter at få kunder i butikken. 

Kunsten at kende kunden 

”Jeg er glad for, at jeg i den første tid kunne have Noliac som et projekt ved siden af mit fuldtidsarbejde. For det tager tid at få kunder og de første ordrer, endda længere tid, end man skulle tro,” siger Bjørn Andersen.
I 2000 var Noliac i økonomiske vanskeligheder, og i næsten et år kæmpede Bjørn Andersen for at finde nye investorer. Det lykkedes, og kort efter blev Noliac hans fuldtidsbeskæftigelse.
Den første store kunde var amerikanske Delphi. Firmaets dieselmotorafdeling havde brug for at udvikle nye og hurtigere indsprøjtningsdyser til deres motorer, så man kunne lave flere indsprøjtninger i én forbrændingssekvens. At dosere brændstoffet på den måde giver nemlig en mere effektiv og mindre forurenende forbrænding.
Piezo-teknologi endte med at blive en del af løsningen. En piezo-styret dyse kan lave op til fem små indsprøjtninger, mens motorstemplet bevæger sig opad i forbrændingskammeret, hvor en konventionel dyse kun kan lave én samlet indsprøjtning.
I dag er der piezo-styret indsprøjtning i mange nye dieselbiler og -lastbiler, og Noliac er vokset og har bevæget sig videre til andre markeder. Men en eventuel konkurs tilbage i 2000 ville ikke have været rent nederlag for Bjørn Andersen. Det ville også være vigtig erfaring. ”Som iværksætter skal man nok leve med, at de første forsøg kan gå galt. Jeg har selv startet to virksomheder, der gik ned, og Noliac var jo også tæt på. Det vigtigste er, at man lærer noget undervejs, som man kan bruge i sin næste virksomhed,” siger han. Fra sit tidligere job, som i øvrigt var hos Ferroperm, vidste Bjørn Andersen, at der skal et stort stykke opsøgende arbejde til for at skaffe kunder. ”Det nytter ikke noget at udvikle spændende løsninger, hvis man ikke kender kundernes behov. Jeg har lært meget af at være ude hos andre virksomheder for at høre om deres virkelighed og forventninger til Noliacs produkter.” 

Mellemleder i sin egen virksomhed

Og netop innovation og udvikling af produkter er stadig vigtigt for Bjørn Andersen. Så vigtigt, at han for et par år siden overlod direktørposten til Noliacs udviklingsdirektør, Ole Wibom, og selv blev teknisk chef. ”Efterhånden som virksomheden voksede, blev der mere og mere administration og papirarbejde. Men jeg synes jo, at teknologien er det sjoveste, og jeg havde det helt fint med at give tøjlerne videre,” siger Bjørn Andersen.
I 2007 og 2008 købte Noliac to tjekkiske piezo-virksomheder, og i 2009 åbnede et salgskontor i USA. Samtidig stammer 95 procent af omsætningen fra eksport, så det er en god dansk succeshistorie, Bjørn Andersen har skabt. Og han er bevidst om sin egen rolle i foretagendet. ”For nogle iværksættere er det måske vigtigt at kunne skrive ’direktør’ på visitkortet, men ikke for mig. Jeg ser på, hvordan jeg skaber mest værdi for virksomheden, og hvis jeg nu havde været utilpas i direktørstolen, ville jeg måske blokere for Noliacs vækst,” siger han.
I januar overlod han også posten som bestyrelsesformand til en udefrakommende, der ifølge Bjørn Andersen har mere erfaring og kan hjælpe Noliac med at udstikke den rigtige kurs. Bjørn Andersen er dog stadig hovedaktionær og har på den måde stor indflydelse på firmaets retning. Men han har det bedst, når der skal opdyrkes kunder eller udvikles nye produkter. ”Man er jo ikke ingeniør for ingenting,” siger han.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Junioringeniør

Vis flere