Jordens magnetfelt vist i matematisk simulering

Ny international geomagnetisk model lanceret af DTU Space

mandag 02 feb 15
|

Kontakt

Chris Finlay
Professor
DTU Space
45 25 97 13

Kontakt

Nils Olsen
Professor -afdelingsleder for Geomagnetisme
DTU Space
45 25 97 08

Lancering af en ny version af det Internationale Geomagnetiske Reference Felt (IGRF) baseret på Swarm data

I denne måned blev en ny version af det Internationale Geomagnetiske Reference Felt (IGRF) lanceret. IGRF er den internationale standard beskrivelse af Jordens magnetfelt, og DTU Space har spillet en ledende rolle i udviklingen af den nye model, som primært baserer sig på magnetometer data fra Swarm missionen.

Som formand for IAGA arbejdsgruppen bag IGRF modellen, har Lektor Chris Finlay fra DTU Spaces Afdeling for Geomagnetisme været ansvarlig for IGRF modellen og bidrog ligeldes til lanceringen af modellen. I tillæg udarbejdede et team fra Geomagnetismegruppen, bestående af Chris Finlay, Lars Tøffner-Clausen og Professor Nils Olsen, flere vigtige indledende kandidatmodeller, ligeledes fra Swarm data, som bidrog direkte til udviklingen af den færdige model.

 IGRF modellen anvendes vidt og bredt af diverse kommercielle organisationer samt enkeltpersoner til orienteringsformål. IGRF er ligeledes standard referencen for forskere inden for et bredt spektrum af forskningsområder, herunder f.eks biologer som studerer migration af fauna, fysikere som studerer sol-jord interaktion, og geologer der studerer magnetiske anomalier i jordskorpen.

http://www.ngdc.noaa.gov/IAGA/vmod/igrf.html

Billede: Dr. Gary A. Glatzmaier - Los Alamos National Laboratory - U.S. Department of Energy