Første europæiske plastisk fotonisk krystal fiber

tirsdag 16 aug 05
|

En plastisk fotonisk krystal fiber er nu for første gang produceret på et dansk universitet og for første gang i Europa i det hele taget. I de seneste uger har en håndfuld forskere kæmpet med at få et nyt træktårn installeret. Nu kan forskere på COM for alvor gå i gang med at trække såkaldte mikrostrukturede polymer optiske fibre (MPOF).  

Optiske fibre af plastik har store anvendelses perspektiver inden for netværk i biler, toge, fly og bygninger, samt inden for sensor industrien. Allerede i dag har de fleste nye biler kommunikationsnetværk af plastiske optiske fibre i sig til, underholdning- og sikkerhedssystemer. Krystal fibre er en ny type optisk fiber i hvilken kappen, der holder lyset inde i kernen, består af et mønster af små huller. Ved at variere hullernes størrelse, kan man ændre hvordan lyset udbreder sig. Krystal fibre kan designes til at have egenskaber, konventionelle fibre aldrig kan få, såsom at lede lyset i en kerne af luft. Specielt er COM førende i verden inden for brugen af krystal fibre inden for biosensorer, hvor biomolekyler såsom DNA suges ind i de små huller og probes meget effektivt af lyset, der udbreder sig i fiberen. Det er bl.a. til dette forskningarbejde, det nye udstyr skal bruges. Allerede 5 uger efter installation er den første selv-fabrikerede optiske MPOF biosensor demonstreret af forskerne på COM, i samarbejde med firmaet Bioneer A/S i Hørsholm.

 

Det indkøbte træktårn har kostet omkring 3 millioner kroner og giver mulighed for at styre trykket i de små huller meget præcist, hvilket ikke er nødvendigt for trækning af konventionelle optiske fibre. Billede til højre viser et tværsnit af den første MPOF med åbne huller trukket ved hjælp af træktårnet på COM. Den ydre diameter er 0,3mm og huldiameteren er 0.03mm. Når trækningsprocessen er optimeret vil man kunne fabrikere fibre med flere hundrede huller ned til under 1 mikrometer (0,001mm) i diameter.

 

Danmark har altid haft en stolt tradition for at være blandt de førende lande inden for optiske fibre. Det er målet med det nye tårn, at studerende i fremtiden i et normalt 1-semesters kursus for første gang skal kunne designe en MPOF med ønskede egenskaber på en computer, selv trække fiberen og selv teste dens egenskaber bagefter. Nyuddannede ingeniører vil derved få en erfaring der er meget værdifuld for vores eksisterende fiberindustri og det er håbet at Danmark på sigt også vil blive førende inden for fabrikation af MPOF, som vi er det inden optiske fibre af glas.

 

Foruden egen-finansiering, er det donationer af Forskningsrådet for Teknologi og Produktion, samt Villum Kann Rasmussen’s Fond og Reinholdt W. Jorck og Hustru’s Fond, der har gjort, at COM har kunnet anskaffe sit eget træktårn. Træktårnet indvies officielt af DTU’s Rektor Lars Pallesen onsdag den 22. juni kl. 14.30 på COM.

Relaterede Videoer  

Susanne Brix Pedersen

Susanne Brix Pedersen

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere