Elsebeth Sørensen, Elisabeth Holm og Gitte larsen undersøger faldvildt for DTU Veterinærinstituttet. Foto: Mikal Schlosser

Døde dyr sladrer også

onsdag 04 sep 13

Gitte Larsen
Specialkonsulent, dyrlæge
DTU Veterinærinstituttet

Elisabeth Holm
Dyrlæge
DTU Veterinærinstituttet

DTU Avisen har været på besøg i DTU Veterinærinstituttets sektionsstue og oplevet, hvordan dødfundet vildt bliver obduceret og undersøgt som et led i overvågningen af sundhed og sygdom i den danske natur.

Af Kristian Elvstrøm, DTU Avisen

Stanken af optøet rovdyr kan næsten smages på tungen. Men laboranten og de to dyrlæger pjatter ubesværet, mens de klipper gennem brystben og finder organer i dyresundhedens navn.

”De vilde dyr kan bære på en masse sygdomme, som kan smitte bl.a. til mink, hunde og i nogle tilfælde mennesker. Vores opgave er at overvåge sygdommenes spredning, så myndighederne kan bekæmpe dem effektivt,” siger dyrlæge Gitte Larsen.

Fra hele landet modtager DTU Veterinærinstituttet pakkepost med ’faldvildt’, døde dyr fra den danske natur. Det er primært vildtkonsulenter fra Naturstyrelsen, der finder og sender dyrene til Bülowsvej på Frederiksberg.

Her fryses rovdyrene ned til -80 °C for at eliminere risikoen for smitte med visse parasitter, og så tager dyrlægerne løbende kadaverne op for at udtage vævsprøver.

”Det er sjældent, vi har akutte udbrud. For det meste tager vi bare prøver til arkivet, som skal analyseres af eksperter andre stedet på instituttet,” siger Elisabeth Holm, der også er dyrlæge.

Arkivprøverne bliver kigget igennem for bakterier, parasitter, vævssygdomme og virus. Netop en virus, den dødelige hvalpesyge, var i udbrud i sommeren 2012 og truede både minkfarme og hunde.

”Ved hjælp af arkivet fandt vi så frem til, at udbruddet kom fra ræve i Sydvestjylland. Med den viden kunne Fødevarestyrelsen give præcise råd om vaccination af minkfarme og andre forholdsregler,” siger Gitte Larsen.

Mysterier og indvolde
Selvom det vigtigste formål med arbejdet er at forebygge store epidemier blandt danske dyr, er der også plads til almindelig nysgerrighed i obduktionslokalet. En mager hunræv med kæmpevom kommer på bordet, og de tre hvidkitlede obducenter stikker hovederne sammen.

”Er den mon drægtig? Det er i hvert fald en slidt gammel dame. Og den har glemt at gå til tandlæge,” siger laborant Elsebeth Sørensen.

Gammel ræv. Foto: Mikal Schlosser
Den gamle ræv med slidte tænder. Foto: Mikal Schlosser

Gitte Larsen finder sine knive og graver indvoldene frem. Og ræven er ganske rigtigt fuld af små liv. Livmoderen er tom, men i mavesækken ligger otte halvopløste minkunger. Ræven blev indfanget og aflivet på en minkfarm.

"Vi bliver jo helt begejstrede, når vi får sådan noget ind. Så går der detektivarbejde i den,“ siger Elsebeth Sørensen.

DTU Veterinærinstituttet fik i juni forlænget opgaven med at overvåge sygdomme blandt vilde dyr. Aftalen løber til juli 2017 med mulighed for forlængelse.

Læs mere om faldvildtsundersøgelser på vildtsundhed.dk

Se artiklen i DTU Avisen her.