Foto: CIBSE

Bygningsbrugeren skal i centrum

mandag 27 feb 17

Kontakt

Pawel Wargocki
Lektor
DTU Byg
45 25 40 11

Kontakt

Geo Clausen
Professor, sektionsleder
DTU Byg
45 25 40 25

Om CIBSE's Building Performance Awards

Fremtidens byggesystemer bør i langt højere grad være gearet til at sætte brugeren i centrum. Det vil give mulighed for at tilpasse indeklimaet langt bedre til den enkelte bruger. Det var hovedbudskabet, da en forsker fra DTU Byg tidligere på måneden holdt tale for flere hundrede industrirepræsentanter fra ledende byggevirksomheder i Storbritannien.

Hvilke udfordringer står vores bygninger og ikke mindst brugerne af bygningerne over for i de kommende år? Det er et af de spørgsmål, der optager Sektion for Indeklima og Bygningsenergi på DTU Byg.

Lektor Pawel Wargocki arbejder på at beskrive en sammenhæng mellem indeklima i bygninger og velvære og præstation for bygningens brugere. I mere end 20 år har han forsket i, hvordan indeklima påvirker mennesker.

De tanker, han i løbet af sin hidtidigere karriere har gjort sig, og en del af resultaterne fra sin forskning, fik han anledning til at præsentere i London tidligere på måneden. Pawel Wargocki var indbudt til at holde festtalen i forbindelse med overrækkelsen af Building Performance Awards 2017, der uddeles af den engelske ingeniørforening The Chartered Institution of Building Services Engineers (CIBSE).

Effekten for brugerne er det vigtigste

I forbindelse med prisoverrækkelsen havde Pawel Wargocki mulighed for at tale til de mere end 750 fremmødte, der primært kom fra ledende virksomheder inden for byggeindustrien i Storbritannien. Han brugte anledningen til at fremhæve, at fokus på besparelser af både økonomisk og miljømæssig karakter ofte skygger for det overordnede formål med det byggede miljø: At skabe gode forhold for mennesker.

"I den industrialiserede del af verden er den største udgift, der er forbundet med at drive bygningerne, deres brugere. Brugen af bygningerne er ofte 100 gange højere end energiudgifterne. Fremtidens bygningssystemer bør derfor sætte mennesket i centrum."
Pawel Wargocki

”Jeg har aldrig været interesseret i kun at måle forholdene i bygninger. Det vigtigste for mig er at måle, hvordan det byggede miljø påvirker brugere. Vi rejser ikke bygninger for at spare energi, uanset hvor ædelt og vigtigt dette mål også er. De bliver rejst for at skabe læ og for at give gode forhold for at arbejde, studere, hele og restituere,” siger Pawel Wargocki.

Dette grundformål med det byggede miljø bliver alt for ofte overskygget af beregninger, der viser håndgribelige besparelser, i forbindelse med de enkelte byggerier, mener Pawel Wargocki.

”Disse besparelser kan give bagslag hvis indemiljøet ikke er i fokus: De kan nemlig producere et økonomisk tab pga. af for eksempel uudnyttede muligheder, højt sygefravær eller ikke-optimal præstation.

Derfor bør brugerne være i fokus, når man beskæftiger sig med indemiljø,” forklarer Pawel Wargocki.

Brugeren i centrum skaber nye forretningsmuligheder

Geo Clausen er sektionsleder for Indeklima og Bygningsenergi på DTU Byg. Han understreger, at det er vigtigt at få udbredt denne tilgang til indemiljøet, og at det derfor giver rigtig god mening at deltage i arrangementer som det, Pawel Wargocki holdt tale ved tidligere på måneden.

”At få taletid til et arrangement, hvor flere hundrede industrirepræsentanter er samlet, er et signal om, at forskningen i indeklima og indemiljø er noget, branchen går op i. Det er et rigtig godt sted at starte i forhold til at få branchens øjne op for de forretningsmuligheder, der kan ligge i at tænke anderledes på samspillet mellem bygninger og deres brugere,” lyder det fra Geo Clausen.

Hvis brugerne af bygningerne for alvor skal sættes i centrum, er der behov for at skabe nye systemer, der er gearet til at gøre netop dette. Udviklingen af disse systemer kan skabe innovation, nye produkter og give ny vind under vingerne for byggebranchen, lyder det fra Pawel Wargocki.

”I den industrialiserede del af verden er den største udgift, der er forbundet med at drive bygningerne, deres brugere. Brugen af bygningerne er ofte 100 gange højere end energiudgifterne. Fremtidens bygningssystemer bør derfor sætte mennesket i centrum på en måde, så systemerne kan understøtte, at vi er forskellige og har adskillige behov, så bygningerne dermed kan støtte vores aktiviteter og, være tilpasningsdygtige og tilpasset den enkeltes behov,” vurderer Pawel Wargocki.

At indse denne skævvridning i anskuelsen af, hvad bygninger skal være og kunne, vil skabe nye forretningsmuligheder, vurderer Pawel Wargocki. Særligt en individuel regulering af indeklimaet skal understøtte de mange forskellige behov, brugerne af bygningerne har; lige fra den unge børnefamilie til de ældre medborgere, der har meget forskellige forudsætninger og behov, når de opholder sig indendørs.