Professor Jørn Toftum tester ventilation på mannequin. Foto: DTU

Fremtidens ventilation bliver individuel

mandag 19 nov 18

Kontakt

Jørn Toftum
Professor
DTU Byg
45 25 40 28

Tiltrædelsesforelæsning

Forelæsning og reception: “Ventilation serving humans”

Sensorer og AI åbner for individualiseret indeklima på arbejdspladser, vurderer ny professor i ventilation på DTU.

Ventilation og opvarmning i både private boliger og på arbejdspladserne vil i stigende grad blive reguleret efter personlige præferencer, så indeklimaet kan variere mellem de enkelte arbejdsstationer. Sådan lyder vurderingen fra den nyudnævnte professor i ventilation og luftfordeling på DTU Byg, Jørn Toftum, som holder tiltrædelsesforelæsning den 23. november.

”Vi bevæger os med stort fart mod, at monitorering og styring af indeklima kan blive personlig og punktvis, som på passagersæderne i en bil eller et fly. I mange bygninger har vi allerede i dag sensorer, som f.eks. måler temperatur, lys, støj og CO2-koncentration, men vi savner forskning i hvordan vi i bygninger kan imødekomme den enkeltes præferencer. Og vi har brug for forskning i systemer, der kan styre teknologien på de nye internet of things-platforme, og med brug af kunstig intelligens,” siger Jørn Toftum.

Brugerstyring giver tilfredshed

Forskningen i indeklima udføres ofte med såkaldte termiske mannequiner, som er udviklet på DTU Byg. Mannequinerne har naturlig størrelse, er opvarmede og har lunger og kan trække vejret ligesom mennesker. De anvendes i indeklimaforsøg til blandt andet at vurdere klimasystemers betydning for menneskers varmeudveksling, til at estimere ventilationens effektivitet og ikke mindst til at vurdere ventilationens rolle for luftbåren spredning af smitte.

Jørn Toftum forklarer, at brugerstyring er en vigtig parameter i regulering af indeklima.

”Vi kan se ud fra vores forskning, at brugerne er mere tilfredse, hvis de får mulighed for selv at regulere deres indeklima. Det har stor psykologisk betydning at have medbestemmelse – og hvis vi ikke har det, så bliver vi utilfredse,” siger Jørn Toftum.

Senest har et forskningsprojekt fra DTU Byg vist, at bygningsstyring med personlige præferencer som input forbedrede indeklimaet for 28 procent af brugerne i et forsøg. I forsøget fik deltagerne mulighed for at give deres personlige vurdering af indeklimaet på en app, hvorefter data blev bearbejdet med kunstig intelligens og via internet of things brugt til at styre varmesystemet i bygningen.

Tætte boliger skaber nye udfordringer

Jørn Toftum peger på, at indeklimaet i dag er udfordret af skrappe krav til energiforbrug i bygninger. Med den fortsatte tætning af bygninger opstår nye problemer med at bygninger kan ikke komme af med fugt og forurenet luft, og dermed stiger behovet for at et ventilationssystem udskifter luften i bygningerne.

Manglende luftcirkulation er et generelt problem – både i private boliger og på arbejdspladserne. I boligerne, hvor der dagligt produceres 2,5 liter vand per person, er det typisk fugt fra madlavning og bad, der skaber problemer. På arbejdspladsen er det C02 fra mennesker og anden forurening, der skal fjernes.

DTU Bygs indeklimasektion forsker i at opstille retningslinjer for, hvordan mennesker reagerer, og derudfra designe systemer, så mennesker får det bedste indeklima – og et indeklima med et lavt energi forbrug.

Forskningen udføres inden for områder som opvarmning, køling og ventilation, men også indenfor luftkvalitet, lys og akustik. Særligt mangler vi viden om, hvordan kombinationer af de forskellige faktorer påvirker menneskers oplevelse af indeklimaet. Jørn Toftum peger på, at lysets farvetemperatur har betydning for, hvordan vi oplever rummets temperatur. Varmt, hvidt lys giver en oplevelse af, at rummet er varmere, end hvis lyset er koldt hvidt. ”Det er en viden som potentielt kan bruges til at reducere energiforbruget til opvarmning. Og tilsvarende kan vi måske spare energi på at køle om sommeren ved at bruge blåt lys,” siger Jørn Toftum.

Relaterede Videoer  

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

video thumbnail image

Vis flere