At sætte bygningsbrugeren i centrum kan give bedre indeklima og energibesparelser

mandag 19 jun 17
|
af Thogre

Kontakt

Mariya Petrova Bivolarova
Postdoc
DTU Byg
50 24 37 77
Hvis vi bliver bedre til at sætte fokus på, hvordan brugere af bygninger kan begrænse udledningen af smitsomme kropspartikler indendørs, kan det forbedre indeklimaet og potentialet til at give væsentlige energibesparelser. Det viser en ny ph.d.-afhandling fra DTU Byg.

Mennesker opholder sig indendørs en stor del af tiden. Kvaliteten af den luft, vi indånder indenfor, er derfor vigtig for vores sundhed, komfort og arbejdsevne. Og her er menneskekroppen en af de store syndere og en stor kilde til forurening af indendørsluft.

Man kalder det kropsgenereret forurening, når smitsomme patogener som eksempelvis bioeffluenter fra mund- og armhuler, hoved og fødder spredes. Forureningen kommer ud i luften via en opadgående luftstrøm, der bliver udviklet omkring menneskekroppen på grund af en temperaturforskel i grænselaget mellem krop og rumluft.

Mariya Petrova Bivolarova har i sin ph.d.-afhandling ”Control of indoor airflows for reduction of human exposure to aerosol contaminants” udviklet en nøjagtig metode til at foretage eksponeringsvurderinger med sporgas. Fordelen ved metoden er, at den kan give en pålidelig forudsigelse af eksponeringen for de forurenende partikler. Konklusionerne er, at eksponeringen for forurening af partikler fra egen krop øges i ventilerede rum med lav luftblanding, og at en mere kompleks luftstrøm kan medføre en stigning i eksponeringen for partiklerne.

Test med ventilerede madrasser og sædepuder

I ph.d.-afhandlingen har Mariya Petrova Bivolarova også udviklet metoder, der sætter bygningsbrugeren i centrum og kan reducere eksponeringen for kropsgenerede forurenende partikler.

Resultaterne af tests fra hospitaler, hvor personalet benytter ventilerede madrasser og sædepuder, viser, at indendørsluften forbedres, og at patienters og personales eksponering for forurening falder – selv ved en baggrundsventilationshastighed, der er meget lavere end anbefalet.

Resultaterne indikerer, ifølge Mariya Petrova Bivolarova, at implementering af brugercentrerede ventilationsmetoder, som eksempelvis brug af ventillerede madrasser og sædepuder, i fremtiden kan reducere ventilationsgraden i bygninger, og at denne tilgang har potentiale for betydelige energibesparelser.