Nyt om samarbejde

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
08 MAR

Spildevand afslører antibiotikaresistens i hele verden

Spildevand kan afsløre, hvor mange antibiotikaresistente bakterier raske befolkninger bærer rundt på, viser et internationalt studie ledet af DTU.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
10 JAN

Dansk model for antibiotikaovervågning inspirerer i Asien

Asiatiske myndigheder har i bestræbelserne på at overvåge og kontrollere mennesker og dyrs antibiotikaforbrug hentet erfaringer fra danske eksperter på DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2018
31 OKT

Ni ”nye” hormonforstyrrende stoffer identificeret

Forskere fra DTU og SDU har fundet solidt videnskabeligt belæg for, at yderligere ni kemiske stoffer er hormonforstyrrende.

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2017
05 OKT

Endnu engang fald i antibiotikaforbrug til dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til dyr er faldet for tredje år i træk. Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Gener og genomer
02 MAR

DTU-aktie i at EU stempler fire stoffer som hormonforstyrrende

På dansk forslag har EU i februar 2017 besluttet at anerkende, at fire phthalater er hormonforstyrrende for mennesker. DTU Fødevareinstituttet har bidraget med en væsentlig...

Sundhed og sygdomme Fødevaresikkerhed
16 FEB

Nytænkning nødvendig for at bekæmpe antibiotikaresistens

For at bremse udviklingen af antibiotikaresistente bakterier er det nødvendigt at finde nye måder at forebygge og behandle infektioner i dyr, gentænke nutidens husdyrproduktion...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2016
29 NOV

Dansk overvågning af antibiotika vigtig i kampen mod resistens

Den danske overvågning af antibiotikaforbrug og -resistensudvikling blandt dyr, mennesker og fødevarer har de sidste 20 år gjort det muligt - på et videnskabeligt grundlag...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
30 AUG

Bedre beskyttelse af forbrugere mod skadelige stoffer

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet skal prioritere de hormonforstyrrende stoffer, der udgør den største risiko for menneskers sundhed, videreudvikle en metode til at...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
26 JAN

DTU er med til at sætte fokus på fødevarekontaktmaterialer i EU

En workshop i Europa Parlamentet sætter den 26. januar 2016 fokus på udviklingen af sikre og innovative fødevarekontaktmaterialer i fremtiden. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
18 JAN

Globale tal for sygdomsbyrden fra fødevarer

Hvert år bliver hver tiende verdensborger syg af den mad, de spiser, og 420.000 dør som følge heraf. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2015
28 AUG

Grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage

Fødevaremyndighederne har indført en vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage for at reducere brugen af stofferne, som kan være skadelige for...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
25 JUN

Tre kopper kaffe om dagen er OK for de fleste voksne

Raske voksne vil generelt ikke opleve bivirkninger ved et koffeinindtag på mindre end 400 mg dagligt, hvilket svarer til tre kopper kaffe dagligt. Grænsen for et sikkert...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
02 JUN

Metode giver mere viden om skadelige stoffer i fødevareemballage

En ny metode til hurtigere at undersøge kemiske stoffer i fødevareemballage af pap og papir er udviklet i et ph.d.-projekt på DTU Fødevareinstituttet. Metoden kan bruges...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning Sundhed og sygdomme
18 MAR

Ny viden styrker risikovurdering af kemikalie-cocktails i mad

Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter af kemikalier i fødevarer har slået fast, at kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
23 FEB

DTU Fødevareinstituttet fastholder vurdering af bisphenol A

Efter at have gransket den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA's nye sundhedsvurdering af bisphenol A, fastholder DTU Fødevareinstituttet sin vurdering af stoffet...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
2014
18 NOV

DTU Veterinærinstituttet leder indsats mod MRSA

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har bevilliget 35 mio. kr. til et projekt, der skal øge vores viden om smittespredning af resistente bakterier som MRSA...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
12 NOV

Den reelle sygdomsbyrde ved fødevarebårne infektioner

Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, der bidrager mest til sygdomsbyrden i Danmark. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som for første gang...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme Matematisk modellering
19 OKT

Nilfeber-myg flytter ind i dansk villakvarter

Myggen Culex modestus , der kan sprede sygdommen West Nile virus  fra fugle til mennesker, er for første gang fundet i Danmark. DTU Veterinærinstituttet har fundet nilfeber...

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme
06 OKT

Flere multiresistente bakterier på danske hospitaler

Der var i 2013 en stor stigning i antallet af patienter, der fik infektioner med multiresistente bakterier som VRE og CPE på de danske hospitaler. Derimod fastholdtes...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
01 OKT

Sommerskole om One Health gentages næste år

DTU og Københavns Universitet har afholdt en sommerskole om One Health, hvor DTU Veterinærinstituttets eksperter underviste i vektor- og luftbårne zoonoser. Kurset planlægges...

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme Produktionsdyr
30 SEP

200 deltog i vellykket EPIZONE-årsmøde i København

I sidste uge delte 200 internationale fagfolk den sidste nye viden om epizootiske husdyrsygdomme ved EPIZONE’s 8. årsmøde, der blev afholdt i København og arrangeret af...

Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
26 AUG

Forskere opfordrer til stop for unødig brug af fluorerede stoffer

En række fremtrædende internationale forskere blandt andet fra DTU Fødevareinstituttet opfordrer til kun at bruge fluorerede stoffer, hvor de er absolut nødvendige, indtil...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
13 JUN

Flere ESBL-bakterier på gårde med højt antibiotikaforbrug

Der er sammenhæng mellem tidligere forbrug af antibiotika af typen cefalosporiner og mængden af ESBL-bakterier hos svin. Samtidig er der øget forekomst af ESBL-producerende...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
25 APR

Samarbejde om fødevaresikkerhed med Kina

DTU og Kinas nationale center for risikovurdering af fødevarer har indgået en samarbejdsaftale, som vil styrke Danmark og Kinas videnskabelige samarbejde om fødevaresikkerhed...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
31 MAR

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2013

Ingen af de påviste sprøjterester, der blev fundet i forbindelse med den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for 4. kvartal 2013, udgør...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
11 FEB

Rævens dværgbændelorm er nu også fundet ved Grindsted

DTU Veterinærinstituttets overvågning for rævens dværgbændelorm - Echinococcus multilocularis har for første gang ført til fund af parasitten i en ræv så langt nordpå...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
20 JAN

Færrest sprøjterester i dansk frugt og grønt

Dansk frugt og grønt indeholder færre rester af sprøjtemidler end udenlandske, og der er flere forskellige sprøjterester i en større andel af de udenlandske fødevarer end...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
15 JAN

Alternativ til phthalater på vej

De sundhedsskadelige phthalater, der blev brugt som blødgørere i for eksempel plastlegetøj og fødevareemballager, bliver måske skiftet ud med en plastikblødgører produceret...

Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
03 JAN

Pesticidrester i kosten 3. kvartal 2013

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
2013
09 DEC

Hjælp til analyse af kemiske stoffers skadelige virkninger i mennesket

Den nye biotekvirksomhed Saxocon tilbyder virksomheder at få direkte adgang til DTU Fødevareinstituttets forskeres højt kvalificerede viden om organiske stoffers potentielt...

Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi Bioteknologi og biokemi Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning
05 DEC

Hurtigere diagnostik og behandling er mulig

Danske forskere fra DTU Fødevareinstituttet, DTU Systembiologi og Hvidovre Hospital har vist, hvordan man på under et døgn kan identificere og beskrive sygdomsfremkaldende...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
05 NOV

Sygdomsovervågning med ny global database

Ny teknik kan i fremtiden på et døgn afkode en bakteriers DNA. Teknikken blev brugt til at spore oprindelsen af koleraudbruddet i Haiti i 2010 og kan i fremtiden også...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
27 OKT

Konference om hormonforstyrrende stoffer

DTU Fødevareinstituttet inviterer som medarrangør til international konference om udfordringer ved og risikovurdering af samtidige påvirkning af flere hormonforstyrrende...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
25 OKT

Pesticidrester i kosten 2. kvartal 2013

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
23 OKT

Omfattende brug af potentielt sundhedsskadelige fluorerede stoffer

Flere og flere videnskabelige studier peger på, at perfluorerede stoffer er kræftfremkaldende eller på anden vis sundhedsskadelige. I de nordiske lande bruges nye per...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
18 SEP

Stadig flere danskere smittes med MRSA-bakterier

Stigningen i antallet af danskere smittet med MRSA-bakterier fortsatte i 2012, og det totale antal smittede er næsten fordoblet siden 2009. Langt de fleste bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
18 SEP

Invitation til informationsmøde om hormonforstyrrende stoffer 2013

Center for Hormonforstyrrende Stoffer inviterer til informationsmøde den 3. oktober 2013. DTU Fødevareinstituttet bidrager med oplæg om kombinationseffekter, bisfenol...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
13 SEP

Sygdomsovervågning med global database

En ny teknik kan på et døgn afkode en bakteries dna. Teknologien kan bruges til overvågning af infektiøse sygdomme og kan dermed revolutionere global sygdomsbekæmpelse...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Dataanalyse
11 SEP

Mindre antibiotika til mennesker – mere til dyr

Der blev brugt lidt mindre antibiotika til mennesker i 2012 end året før. Det er især de praktiserende læger, der udskriver mindre antibiotika. Til gengæld var der en...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
14 AUG

MRSA-infektioner i mennesker kan stamme fra køer

En type MRSA-bakterier, der er udbredt i mennesker mange steder i verden, viser sig oprindeligt at komme fra køer. Ved at undersøge bakteriernes gener, har forskere fra...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
24 JUL

Tørke giver færre myg

Myggene kan ikke klare tørken, så du kan nyde solen uden kløe, hvis du holder dig fra søerne, hvor sumpmyggene netop nu vælter frem. Følg myggeplagen på DTU Veterinærinstituttets...

Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme
18 JUL

DTU Veterinærinstituttet undersøger fortsat sundhed og sygdom hos vildt

DTU Veterinærinstituttet skal fortsat udføre faldvildtsundersøgelser og forskningsbaseret myndighedsbetjening inden for vildtsundhed. Det har Naturstyrelsen besluttet efter...

Bakterier og mikroorganismer Vira Husdyrsygdomme Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
16 JUL

Invitation til international workshop om fluorerede stoffer

DTU Fødevareinstituttet inviterer som medarrangør til international workshop om fluorholdige forbindelser i materialer, mennesker og miljø: PFAS/Nordfluor Workshoppen...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
10 JUL

Nye fund af dværgbændelorm hos sønderjyske ræve

DTU Veterinærinstituttet har fundet nye tilfælde af rævens dværgbændelorm - Echinococcus multilocularis i ræve fra området omkring Højer i Sønderjylland. Den ene ræv...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
05 JUL

Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2013

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
04 JUL

Film om verdenskort over bakterier

Inden for 5-10 år vil det være muligt overalt i verden i løbet af få dage at analysere DNA fra bakterier og få vist resultater om art, type og antibiotikaresistens på...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
20 JUN

Flest pesticider i udenlandsk frugt

Udenlandsk frugt har generelt et højere indhold af pesticider end dansk frugt, og frugt har et højere indhold af pesticider end grønt. Danskernes indtag af pesticidrester...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
13 JUN

Danskerne får salmonellainfektioner i udlandet

I 2012 steg antallet af salmonellatilfælde svagt efter den rekordlave forekomst i 2011. Knapt halvdelen af de danskere, der bliver syge med salmonella, bliver smittet...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
19 APR

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2012

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
23 MAR

Fakta om akrylamid i fødevarer

Forskningsresultater peger i retning af, at akrylamid i kosten er kræftfremkaldende. Akrylamid er et stof, der dannes, når visse fødevarer bliver varmebehandlet. Der er...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
18 FEB

Invitation til konference om virus i vand

Partnerne bag et EU-projekt om virus i vand inviterer til en afsluttende konference den 19.-20. marts 2013, hvor resultaterne fra projektet vil blive præsenteret. DTU...

Fødevaresikkerhed Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Vandforsyning Sundhed og sygdomme
11 FEB

Invitation til temadag om allergi

Sundhedsstyrelsens Rådgivende Videnskabelige Udvalg for Miljø og Sundhed inviterer til en temadag om allergi torsdag den 7. marts 2013. DTU Fødevareinstituttet deltager...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
30 JAN

Pesticidrester i kosten 3. kvartal 2012

Ingen af de påviste sprøjterester i frugt, grønt og korn udgør en sundhedsmæssig risiko, viser resultaterne af den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
2008
21 AUG

Resistens over for antibiotika i EU bekymrer

Mange EU-lande fandt i 2006 en meget høj forekomst af resistens i campylobacter over for det vigtige antibiotika ciprofloxacin. Resultaterne bekymrer, da antibiotikaresistens...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
14 JAN

Høj campylobacter forekomst i mange EU-lande

Af alle zoonoser - det vil sige sygdomme, der kan smitte fra dyr til mennesker - er campylobacter skyld i de fleste infektioner hos mennesker i EU. Campylobacter er især...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme