Erik Arvin

Erik Arvin

Professor Emeritus

DTU MILJØ
Institut for Vand og Miljøteknologi

Danmarks Tekniske Universitet

Få tilsendt vCard på e-mail.

Profil
Publikationer
Projekter
Aktiviteter
CV
DTU nyheder
Loading

DTU Nyheder

2019
Photo: Colourbox.com
29 NOV

Insekters sikre vej til middagsbordet

Produktionen af insekter udleder 100 gange mindre CO2 end produktion af kvæg, så insekterne er en god proteinkilde til bæredygtige og sunde fødevarer samt som foder til dyr. DTU Fødevareinstituttet arbejder tæt sammen med myndigheder og producenter for at bane vej for en produktion med foder- og fø...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
Photo: Mikkel Adsbøl
13 FEB

Efterforskning af udbrud med diarré-fremkaldende E. coli infektion er slut

Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har afsluttet efterforskningen af et sygdomsudbrud, som i efteråret gav knap 40 personer diarré. Det var ikke muligt med sikkerhed at finde smittekilden, men der var en svag mistanke til oksespegepølse.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.com
29 JAN

Fuld brug af restprodukter til insektproduktion kræver ny viden

Der er brug for mere viden, før flere restprodukter kan godkendes som foder til opdræt af insekter, så insekterne er sikre at spise for dyr og mennesker, viser undersøgelse fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
Photo: Colourbox.com
24 JAN

Nye data for næringsstofindholdet i mel, gryn, kerner og frø

Fødevaredatabankens data for en række næringsstoffer i forskellige typer mel, gryn, kerner og frø på det danske marked bliver opdateret takket være et projekt i DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
2018
Photo: Colourbox.dk
13 DEC

Verden kommer til DTU for at blive klogere på fødevaresikkerhed

Studerende fra hele verden har på et DANIDA-finansieret ophold på DTU Fødevareinstituttet lært om den danske måde at sikre en høj fødevaresikkerhed.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Image: Colourbox.dk
09 OKT

Objektiv måling af pillearbejdet ved afskalning af rejer

Ved hjælp af klips og ud-af-boksen tænkning har forskere fra DTU og KU udviklet en metode, der objektivt kan måle rejers pilbarhed.

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr Fødevareproduktion
Clostridium botulinum - CDC/Dr. Holdeman
25 JUL

Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud

Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni 2018 gav ni personer den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
2017
Photo: Colourbox.dk
13 SEP

Ny model kan hjælpe fiskeindustrien til større udbytte

Ved at måle på en række proteiner i fisk er det muligt at vurdere, om en fisk er bedst egnet til f.eks. udskæring i ferske fileter eller til at blive brugt til røgede produkter, allerede inden forarbejdningsprocessen går i gang. Det viser en model udviklet på DTU Fødevareinstituttet i et...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
2016
Photo: Mikkel Adsbøl
30 NOV

Årtiers kamp mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Fødevaresikkerheden i Danmark er høj, men alligevel gør fødevareoverførte sygdomsfremkaldende mikroorganismer hvert år et betydeligt antal danskere syge. I over 30 år har DTU Fødevareinstituttet spillet en central rolle i at forhindre forbrugerne i at blive syge af det, de spiser. Det...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Teknologisk Institut
25 NOV

Dansk insektproduktion skal skabe miljøvenlige proteinkilder

Danmark skal være forgangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Det er udgangspunktet for et nyt projekt støttet af Innovationsfonden, som vil anvende restprodukter fra blandt andet bagerier og bryghuse til at opdrætte melorme i industriel skala. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox
03 NOV

Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet

DTU’s diplomingeniøruddannelse indenfor fødevareområdet har skiftet navn til Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet for bedre at afspejle de kompetencer, som studerende tilegner sig i løbet af studiet. Uddannelsen optager hvert år 40 nye studerende og har undervisere...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed
31 MAJ

Nyt studie kan føre Danmark ud af forurenet fosfor-import

Fosfor er et essentielt produkt i landbrugsgødning, og dermed størstedelen af den mad vi indtager. Men fosforminerne er ved at være tomme, samtidig med de i stigende grad bliver forurenet af cadmium, der potentielt set kan føre til nyreproblemer, hvis det kommer med i maden.

Fødevarer, fisk og landbrug Miljø og forurening Kemi
2014
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
19 AUG

Fakta om listeria i fødevarer

Listeriabakterier findes overalt i naturen og på alle rå fødevarer i et vist omfang. Kun ganske få ellers raske mennesker bliver syge af bakterien, men for personer med et svækket immunforsvar er dødeligheden ved sygdom høj. DTU Fødevareinstituttet har samlet den eksisterende viden om...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
2013
Hurtigt fund af smittekilde ved sygdomsudbrud
30 MAJ

Hurtigt fund af smittekilde ved sygdomsudbrud

Et nyt kit til hurtigere diagnostik kan forbedre mulighederne for hurtigt og effektivt at påvise og opklare fødevarebårne sygdomsudbrud som for eksempel salmonella. Forskningsprojekt med DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut, DNA Diagnostic A/S og CLC bio har således både nationale og globale...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Husdyrsygdomme
2012
Kilden til VTEC-udbrud kan være oksekød
09 NOV

Kilden til VTEC-udbrud kan være oksekød

Hakket oksekød er den mest sandsynlige kilde til det udbrud, som siden den 18. september 2012 har smittet 12 danskere med VTEC-bakterien O157. DTU Fødevareinstituttet har under udbruddet undersøgt gødningsprøver fra danske kalve, og resultaterne fra de undersøgelser peger i samme retning.

Fødevaresikkerhed
Mikrobiologiske risici ved frugt og grønt
21 SEP

Mikrobiologiske risici ved frugt og grønt

DTU Fødevareinstituttet har for Fødevarestyrelsen udarbejdet en vurdering af risikoen for forekomsten sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frugt og grønt på det danske marked. Vurderingen indeholder svar på, hvilke faktorer, der påvirker forekomsten af sygdomsfremkaldende bakterier og virus, og hvad mulighederne er for at forebygge fødevareoverførte...

Fødevaresikkerhed
Nye chefer for DTU Fødevareinstituttets mikrobiologiske afdelinger
27 AUG

Nye chefer for DTU Fødevareinstituttets mikrobiologiske afdelinger

Flemming Bager og Dorte Lau Baggesen er ansat som afdelingschefer i DTU Fødevareinstituttet. De skal lede de to nye mikrobiologiske afdelinger, der blev dannet ved årsskiftet 2012 for at sætte ekstra fokus på og styrke instituttets arbejde på området.

Fødevaresikkerhed
2011
Smitstoffer i økologisk frugt og grønt
27 NOV

Smitstoffer i økologisk frugt og grønt

Nyt europæisk forskningsprojekt vil vurdere risikoen for, at økologisk produktion af frugt og grønt overfører sygdomsfremkaldende smitstoffer som salmonella, e-coli og virus. Målet er at finde produktionsmetoder, som kan mindske risikoen for smitte og derved forbedre fødevaresikkerheden ved produktion af økologisk frugt og grønt.

Fødevaresikkerhed