Anne Marie Vinggaard

Anne Marie Vinggaard

Professor

DTU FØDEVAREINSTITUTTET
DTU Fødevareinstituttet

Danmarks Tekniske Universitet

Kemitorvet

Bygning 204, rum 232

2800 Kgs. Lyngby

Hjemmeside

Få tilsendt vCard på e-mail.

Nyheder
LoadingText

DTU Nyheder

2021
Sædcelle trænger ind i æg. Foto: Colourbox.dk
14 JAN

På vej mod at erstatte dyreforsøg med nye testmetoder

En ny alternativ tilgang, der – uden brug af dyreforsøg – kan identificere kemikalier, som påvirker reproduktiv sundhed i mænd, er udviklet i et forskningsprojekt ledet af DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme Fødevaresikkerhed
2020
Image supplied
18 SEP

Ny grænse for det tolerable indtag af fire fluorerede stoffer

Mange europæere overskrider den grænse for det tolerable indtag af fire fluorerede stoffer med kendte sundhedsskadelige virkninger, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har fastsat.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Copyright: DTU Fødevareinstituttet
15 JAN

Cocktaileffekter kan forudsiges med online-beregner

Et online-værktøj udviklet på DTU kan vurdere risikoen for, at der opstår en cocktaileffekt, hvis mennesker bliver udsat for flere kemikalier med lignende skadelige effekt på én gang.

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
2017
Foto: Colourbox
14 SEP

Nytænkende screening for kemikalier i pap- og papiremballage

En ny tilgang til at identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. 

Photo: Colourbox.com
14 SEP

Nytænkende screening for kemikalier i pap- og papiremballage

En ny tilgang til at identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. Den bruger en række udvalgte cellebaserede metoder til at screene for sundhedsskadelige effekter og sortere emballagetyperne efter farlighed, hvorefter avancerede analytisk-kemiske...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2016
Photo: Colourbox.com
30 AUG

Bedre beskyttelse af forbrugere mod skadelige stoffer

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet skal prioritere de hormonforstyrrende stoffer, der udgør den største risiko for menneskers sundhed, videreudvikle en metode til at screene for flourstoffer i fødevareemballage, samt udvikle en ny model til at forudsige den samlede effekt af forskellige kemikalier, som forbrugere...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Foto: Vibeke Hempler
22 JUN

Over 80 mio. fra Det Frie Forskningsråd

22 forskningsprojekter fra DTU finansieres med over 80 mio. kr. fra Det Frie Forskningsråd.

Copyright: DTU Fødevareinstituttet
14 JUN

Temasite om forskning i kemikaliers skadelige virkning

DTU Fødevareinstituttets forskning i de mange tusind stoffer, mennesker kan blive udsat for, er med til at skabe et paradigmeskifte indenfor risikovurdering: I stedet for at vurdere stoffernes potentielle sundhedsskadelige virkning enkeltvis, viser forskningen nødvendigheden af at se på den samlede cocktaileffekt, s...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.com
26 JAN

DTU er med til at sætte fokus på fødevarekontaktmaterialer i EU

En workshop i Europa Parlamentet sætter den 26. januar 2016 fokus på udviklingen af sikre og innovative fødevarekontaktmaterialer i fremtiden. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør af workshoppen.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
2015
Copyright: DTU Fødevareinstituttet
17 SEP

Forskning fører til bedre forudsigelser af cocktaileffekter

Hvis man skal beskytte mennesker fra kemikaliers sundhedsskadelige virkning, er det ikke tilstrækkeligt at risikovurdere de kemikalier, vi bliver udsat for i dagligdagen, én for én. Forskning fra DTU Fødevareinstituttet viser, at hvis mange kemikalier med lignende effekt er til stede samtidig selv på et...

Fødevaresikkerhed Matematisk modellering
Photo: Colourbox.com
28 AUG

Grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage

Fødevaremyndighederne har indført en vejledende grænseværdi for fluorerede stoffer i fødevareemballage for at reducere brugen af stofferne, som kan være skadelige for både mennesker og miljø. Grænseværdien er udarbejdet af forskere fra DTU Fødevareinstituttet i tæ...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
28 AUG

Fakta om fluorerede stoffer

Fluorerede stoffer er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der skyer vand, fedt og smuds. De bliver brugt i et utal af produkter f.eks. til fødevareemballage af pap og papir, for at gøre dem vand- og fedtafvisende. Fluorerede stoffer er problematiske, fordi de er svært nedbrydelige og ophobes i både mennesker...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Image: Kristine Grønning Kongsbak
29 JUN

Computere forudsiger kemikaliers effekter på menneskers sundhed

Computermodeller kan gruppere kemikalier ud fra den sundhedsmæssige effekt, de har og kan bidrage til at beregne og forudsige cocktaileffekter på menneskers sundhed. Det viser et nyt ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevaresikkerhed Biologiske systemer Computerberegning Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
Copyright: DTU Fødevareinstituttet
14 APR

Optagelser fra seminar om kemikalie-cocktails i mad

Kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis de optræder i en kemikalie-cocktail. Det er en af hovedkonklusionerne fra Danmarks største forskningsprojekt om kemiske cocktail effekter, som DTU Fødevareinstituttet præsenterede på et seminar den 19. marts. Det er nu muligt at se...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
Copyright: DTU Fødevareinstituttet
19 MAR

Ny viden styrker risikovurdering af kemikalie-cocktails i mad

Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter af kemikalier i fødevarer har slået fast, at kemikalier i selv små doser kan have en markant negativ effekt, hvis de optræder i en kemikalie-cocktail. I projektet, som DTU Fødevareinstituttet har stået i spidsen for, er en pålidelig...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Foto: DTU Fødevareinstituttet
17 MAR

Ph.d.-forsvar om kemiske stoffer med uønskede sundhedseffekter

DTU Fødevareinstituttet inviterer til Kristine Grønning Kongsbaks ph.d.-forsvar om systembiologiske computermetoder som supplement til toksikologisk forskning. Forsvaret foregår den 27. marts 2015 kl. 13.00.

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Computerberegning
Photo: Colourbox.com
24 FEB

Kemikalier i fødevareemballage kan være hormonforstyrrende

Bisphenol A og fluorstoffer findes i nogle typer emballager til fødevarer, men mange kemikalier i disse materialer er ikke tilstrækkeligt undersøgt for potentielt skadelige effekter. Et ph.d.-projekt på DTU Fødevareinstituttet har vist, at fødevareemballager af pap og papir kan indeholde potentielle...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
Photo: Colourbox.com
16 FEB

Seminar om kemikalie-cocktails i mad

Hvad sker der egentlig, når vi mennesker bliver udsat for mange forskellige kemikalier i den mad, vi spiser? Kan matematiske modeller forudsige virkningen af sådanne cocktails? Og er den fødevareemballage af papir og pap, vi bruger, i orden? Det er nogle af de spørgsmål, som et netop afsluttet forskningsprojekt...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
Foto: DTU Fødevareinstituttet
15 JAN

Ph.d.-forsvar om problematiske stoffer i fødevareemballage

DTU Fødevareinstituttet inviterer til Anna Kjerstine Rosenmais ph.d.-forsvar om problematiske stoffer i fødevareemballage. Forsvaret foregår fredag den 30. januar 2015 kl. 13.00.

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug