Lars Erik Larsen

Lars Erik Larsen

Professor

DTU VETERINÆRINSTITUTTET
Veterinærinstituttet

Afdeling for Diagnostik & Beredskab – Virologi

Danmarks Tekniske Universitet

Kemitorvet

Bygning 204, rum 240

2800 Kgs. Lyngby

Tlf.
Mobil
Fax 35 88 63 40
E-mail lael@vet.dtu.dk
ORCID 0000-0003-0730-5555

Få tilsendt vCard på e-mail.

Publikationer
Projekter
Aktiviteter
DTU nyheder
Loading

DTU Nyheder

2019
20 MAR

Svin kan smitte os med leverbetændelse

De senere år er tilfældene af leverbetændelse steget markant i Europa. Betændelsestilstanden er forårsaget af en genotype af Hepatitis E virus, som også findes i svin.

20 MAR

Svin kan smitte os med leverbetændelse

De senere år er tilfældene af leverbetændelse steget markant i Europa. Betændelsestilstanden er forårsaget af en genotype af Hepatitis E virus, som også findes i svin.

2018
06 DEC

PCV2-analyse inkluderes fremover i diarrépakkerne og på sokkeprøverne til svin – uden merpris

PCV2 analysen bliver nu udbudt som en fast delanalyse i vores diarrépakker og på sokkeprøver til svin, uden meromkostning for vores kunder.

13 MAR

Opdateret procedure vedr. subtypning af svineinfluenza virus

For at reducere risikoen for falsk negative resultater ved test for H1pdm09, vil DTU Veterinærinstituttet fremover teste med flere sæt primere og prober.  

Husdyrsygdomme Produktionsdyr
09 MAR

Fund af højpatogen fugleinfluenza

DTU Veterinærinstituttet har påvist højpatogen fugleinfluenzavirus i en havørn, der blev fundet død den 13. februar 2018 i en skov på Sydvestsjælland.

Fødevarer, fisk og landbrug Husdyrsygdomme
2017
02 AUG

Nyt virus beskrevet hos svin – Porcint circovirus type 3 (PCV3)

De seneste måneder er der kommet rapporter fra en række lande om fund af et nyt virus hos svin. Genetiske analyser af virusset har vist, at det nye virus tilhører virusfamilien Circoviridae som er en familie af virus som er meget små, uden kappe og består af DNA hvilket betyder, at de er meget stabile i miljøet. Det nye virus har fået...

2016
18 NOV

Døgnberedskab og overvågning af fugleinfluenza

DTU Veterinærinstituttet opretholder et højt laboratoriemæssigt døgnberedskab og deltager dagligt i koordineringsmøder med Fødevarestyrelsen med henblik på hurtigt at få afklaret mistanker om infektion med fugleinfluenza i vilde fugle og tamfjerkræ.

Husdyrsygdomme Produktionsdyr Vira
01 FEB

Lær hvordan One Health bidrager til en sundere verden

Kursister fra hele verden kommer til sommer til Danmark for at lære, hvordan One Health konceptet bruges til at løse problemer, der har betydning for sundhed og velfærd for mennesker, dyr og miljø. Eksperter fra DTU og Københavns Universitet er undervisere på sommerskolen, og forelæsere udefra vil give et globalt perspektiv på emnet.

Bakterier og mikroorganismer Husdyrsygdomme Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
2015
15 JUL

22 universitetsstuderende fra 13 lande bruger deres sommerferie på DTU Veterinærinstituttet

Fra den 10.-21. august 2015 vil universitets- og Ph.d.-studerende fra hele verden lægge vejen forbi  Frederiksberg og DTU Veterinærinstituttet for at gå i skole i deres sommerferie.

Miljø og forurening Fødevarer, fisk og landbrug
2014
15 DEC

Europæisk overvågningscenter for alvorlig svinesygdom etableres i Danmark

DTU Veterinærinstituttet er med i et nyt stort EU-projekt og skal være europæisk overvågningscenter for PRRS, som har store omkostninger for både økonomi og velfærd hos svin. Målet er bedre bekæmpelse af sygdommen i Danmark og internationalt.

Vira Gener og genomer Fødevareproduktion Husdyrsygdomme Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
21 OKT

Ph.d. leverer gode nyheder om influenzas smitsomhed

Kristina Fobians forskning ved DTU Veterinærinstituttet viser, at de kendte svineinfluenzavirus har ændret sig meget lidt de seneste 10 år. Der er dog blevet dannet nye virus med gener fra mennesker og svin, men de har ikke en større evne til at smitte fra menneske til menneske.

Vira Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
15 OKT

Sæler fra flere områder af Danmark smittet med influenza

DTU Veterinærinstituttet har fundet influenzavirus i sæler fra Anholt, Limfjorden og tre steder på den jyske vestkyst. Det er første gang, der er konstateret et stort influenzaudbrud blandt sæler i Europa.

Vira Sundhed og sygdomme
01 OKT

Sommerskole om One Health gentages næste år

DTU og Københavns Universitet har afholdt en sommerskole om One Health, hvor DTU Veterinærinstituttets eksperter underviste i vektor- og luftbårne zoonoser. Kurset planlægges udbudt igen næste år.

Bioteknologi og biokemi Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme Produktionsdyr
26 MAR

Antistoffer fra valle kan beskytte kalve mod diarré

Et projekt ledet af DTU Veterinærinstituttet viser, at antistoffer udvundet fra valle kan være et billigt, bæredygtigt og effektivt våben i kampen mod sygdomme hos kalve.

Bakterier og mikroorganismer Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
10 MAR

Kom på One Health sommerskole

Til august udbyder DTU og Københavns Universitet en sommerskole om One Health med fokus på fødevaresikkerhed og zoonoser. DTU Veterinærinstituttets eksperter underviser i vektor- og luftbårne zoonoser.

Fødevaresikkerhed Vira
2013
17 DEC

Nyt forskningsprojekt skal udvikle vaccine mod svinevirus

DTU Veterinærinstituttet er med i et nyt forskningsprojekt, der skal udvikle en vaccine mod den problematiske svinesygdom PRRS. Projektet har netop fået en bevilling fra Det Strategiske Forskningsråd.

Vira Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme
30 SEP

Ny metode sætter fart på virusforskning i grise

En molekylær metode giver nu forskere mulighed for lettere at følge den genetiske udvikling af den frygtede og udbredte virus PRRS, der giver voldsom sygdom hos grise. Metoden kan blive et vigtigt værktøj i vaccineudvikling og i diagnostisk sammenhæng.

Vira Gener og genomer Biologiske systemer Husdyrsygdomme Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
23 SEP

Hepatitis E kan findes i vandmiljøet og svinelevere

Et ph.d.-projekt ved DTU Veterinærinstituttet har undersøgt smittevejene for hepatitis E virus i Danmark. I projektet blev der bl.a. fundet hepatitis E i drænvand fra marker, der var gødet med svinegylle, samt i en rå svinelever. 

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme Vira
2012
09 MAR

Ny effektiv viruspåvisning: Lad grisene tygge i et reb

DTU Veterinærinstituttet tilbyder nu diagnostik af virus i spyt fra grise. Et enkelt reb kan fortælle om svinestien er inficeret med eksempelvis svineinfluenza.

2011
30 SEP

To danskere smittet med diarre-virus fra dyr

Genanalyser viser, at danskere for første gang er blevet smittet med rotavirus fra dyr. Opdagelsen understreger, at dyreejere skal være opmærksomme på hygiejne.

2010
15 JAN

Pandemisk H1N1 fundet i endnu en svinebesætning – denne gang på Bornholm

DTU VET har den 14. januar 2010 påvist influenza A i svin fra en svinebesætning på Bornholm og efterfølgende analyse viste at der var tale om den pandemiske H1N1 subtype, der har cirkuleret i mennesker siden april 2009. Dette er den 3. danske besætning hvor den pandemiske subtype er påvist.

11 JAN

Pandemisk H1N1 fundet i to svinebesætninger på Sjælland

DTU VET har den 6. januar 2010 påvist influenza A i svin fra to sjællandske svinebesætninger og efterfølgende analyse viste at der var tale om den pandemiske H1N1 subtype, der har cirkuleret i mennesker siden april 2009.

2009
12 JUN

Ny influenza H1N1 kan smitte mellem svin

Forsøg med svin viser, at den nye influenza H1N1 både kan smitte fra menneske til svin og direkte mellem svin .

23 FEB

Dansker får europæisk forskningspris

Seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet Lars Erik Larsen modtager den 25. februar en pris på 25.000 euro fra det tyske medicinalfirma Boehringer Ingelheim.

2008
17 NOV

Ingen grund til bekymring over bivirkninger efter bluetongue-vaccination

Mere end en halv million kvæg og får er vaccineret mod bluetongue i Danmark. Hos nogle hundrede dyr er der set bivirkninger efter vaccinationen, men det er ikke et alarmerende antal.