Bjarke Bak Christensen. Foto Mikal Schlosser

Udvikling af biologiske lægemidler skal op i fart

mandag 01 mar 21

Institutdirektør
DTU Bioengineering
Ny forskningsenhed skal hjælpe virksomheder med at identificere og udvikle nye kandidater til lægemidler

Et højere tempo i udviklingen af biologiske lægemidler og behandlinger. Det er et af målene for DTU´s nye enhed for forskning i hamsterceller (CHO celler), National Biologics Facility, NBF. Forskningsmiljøet baseres på en forskergruppe på Nordisk Foundation Center for Biosustainability, CFB, som på kun otte år er blevet internationalt førende inden for udvikling af CHO cellelinjer til produktion af proteiner til nye biologiske lægemidler.

Jeg er stolt over, at DTU har verdensklasse inden for CHO cell line engineering. De kompetencer som NBF repræsenterer skal nu ud og gøre en forskel i små og mellemstore virksomheder, som får mulighed for at trække på vores services i deres arbejde med at identificere og udvikle nye kandidater til lægemidler.

"Forskning og knowhow inden for CHO Cell line engineering og protein produktion kan bidrage til at styrke hele biopharma produktionen i Danmark"
Bjarke Bak Christensen

Som teknisk universitet vil DTU´s service primært bestå i at hjælpe med at identificere, hvilke proteiner virksomhederne skal satse på. NBF kan levere service til de virksomheder, der arbejder i den prækliniske del, og vi opfordrer specielt små og mellemstore virksomheder til at indgå i et samarbejde, hvis de har behov for at få fokuseret og etableret deres indsats hurtigt og præcist.

Jeg er overbevist om, at NBF´s forskning og knowhow inden for CHO Cell line engineering og protein produktion kan bidrage til at styrke hele biopharma produktionen i Danmark. Ved at bruge vores service kan virksomhederne nemmere få adgang til de cellelinjer og proteiner, de har brug for, og få dem udviklet, så de har en relevans for det marked, de opererer i. Det vil spare dem for ressourcer til forsøgsopstillinger og forskning, når de kan koble sig på DTU Bioengineerings forskning og udvikling.

Set fra DTU er det også en stor glæde, at NBF gør det muligt at etablere nye uddannelser inden for CHO cell line engineering, og på længere sigt også nye forskningssamarbejder, ph.d. og postdoc´s. NBF fuldbyrder DTU Bioengineering som et institut med fokus på bioteknologi, biomedicin og engineering.  Vi har manglet et specifikt og større fokus på genetisk engineering af mammale celler, i denne sammenhæng CHO cells, på samme måde som vi har arbejdet med engineering på svampe, planter og bakterier i mange år.

Direktør, DTU Bioengineering