Bells

Bells ulighed, et paradigmeskift til kvantemekanik

Niels Bohr og Albert Einstein diskuterede kvantemekanikkens fortolkning, blandt andet begrebet 'entanglement'. Få et eksperimentelt grundlag for at forstå diskussionen.

Bryd Bells ulighed og bekræft fænomenet 'entanglement'

Formålet med øvelsen er at få indsigt i fænomenet entanglement gennem eksperimentelt arbejde med fotoner. Entanglement er et af kvantemekanikkens mest overraskende fænomener og var centralt for den berømte Bohr–Einstein dialog. Ved entanglement i et system forstås at systemet opfører sig som to eller flere sammenfiltrede ”dele”. Det kan være to lyskvanter som er ”født” i fællesskab og derefter udbreder sig ad to forskellige veje, uden at man kan sige hvilken af de to fotoner, der bevæger sig hvilken vej. Når man måler på systemet, får man oplysning om fotonernes polarisationsretning: lodret-vandret, på skrå (+/- 45 grader). Men er det en polarisation, de har på forhånd, ”fra fødslen”? Bells ulighed gør det muligt at afgøre dette spørgsmål.

Klik her for at tilmelde dig øvelsen d. 3. marts.

Klik her for at tilmelde dig øvelsen d. 4. marts.

Tidspunkt:

Øvelsen udbydes ad to omgange:

• Onsdag d. 3. marts
  • Torsdag d. 4. marts

Varighed: 1 dag - kl. 10-17.

Antal deltagere: 5 pr. dag.

Sprog: Dansk.

Relevante gymnasiefag