Radars øjne

Se verden med en radars øjne

Lær om pulsradaren og Dopplerradaren: Hav to spændende dage med DTU's øvelsesradarer. Se hvor hurtigt du kan accelerere på cykel og få dit eget unikke radarkort over København med hjem til din opgave! 
Radar - hvorfor det?
En radar er noget, vi alle har set, når vi har gået en tur på havnen eller har set politiet i færd med at lave hastighedskontrol.

Men hvordan virker en radar egentlig? Hvordan kan en radar hjælpe os til at lave fremtidens kort over alt fra huse og veje til ny viden om jordens klima? Og hvordan kan en radar give verdens bedste boldspillere ny viden om deres egne slag, spark og kast, så de kan sætte nye rekorder?

Fysikken bag en radar

Du vil i denne øvelse lære om fysikken bag en radar. Vi tager udgangspunkt i den viden, du allerede har om begreber som bølger, bevægelse, effekt og energi samt måleteknik, og vi lærer at undersøge, hvad der er vigtigt, når vi skal bygge en radar.

Vi lærer om, hvordan forskellige objekter påvirker radarbølgerne, og vi går i detaljer med to forskellige typer af radar: Pulsradaren og Dopplerradaren.

Pulsradaren og Dopplerradaren

Pulsradaren er den klassiske radar, som ved hjælp af formlen ”sted=hastighed*tid” kan se forskellige objekter, karakterisere dem og placere dem på et kort.

En sådan radar sidder på taget af vores bygning her på DTU, og ved at udnytte den viden, du har opnået, skal du selv styre radaren og lave dit helt eget kort over København og Nordsjælland. Kortet lægger du derefter ind som et nyt informationslag i Google Earth, og ved hjælp af det sammensatte kort ser vi på, hvordan verden ser ud, når den ses gennem en radar.

Dopplerradaren udnytter at ting i bevægelse påvirker frekvensen af de bølger, vi måler – tænk blot på, hvordan du tydeligt kan høre forskel på, om en ambulance kører hen imod dig eller væk fra dig.

Ved hjælp af vores transportable Dopplerradar kan du bestemme hastighed for biler, optage en accelerationsprofil mens du løber eller cykler, eller du kan kaste en bold og præcist måle, hvordan den bevæger sig.

Tilmelding

Klik her for at tilmelde dig øvelsen.

Info

Tidspunkt:
Tirsdag d. 23. februar og onsdag d. 24. februar.

Varighed: 2 dage kl. 8:30-17

Antal deltagere: 8

Sprog: Dansk.

Relevante gymnasiefag

Eksperimentelle fag
  • Fysik
Kan kombineres med
  • Historie
  • Geografi
  • Idræt
  • Matematik
  • (Samfundsfag)

Arrangør og adresse

DTU Space

Lyngby Campus
 

Kontakt

Annemette Brydensholt
Administrativ medarbejder
DTU Space
45 25 97 25