Vind

Vingeaerodynamik

Vindtunneltest af et vingeprofil

Et vingeprofils aerodynamiske egenskaber kan bedst bestemmes i en vindtunnel. I denne øvelse skal du montere en todimensional model af en vinge i en kraftmåler inde i vindtunnelen, sådan at du kan bestemme vingens opdrift og modstand når luften omkring vingen har forskellige hastigheder og indfaldsvinkler. 

Aerodynamiske kræfter

Når luft, vand eller en anden fluid strømmer omkring en vinge opstår der en trykfordeling omkring vingen, som resulterer i kræfter og momenter på vingen – sådan at vingen kan holde et fly i luften eller drive en vindmølle. Selve udformningen af vingen er af stor betydning for de kræfter og momenter der virker på vingen, og derfor arbejder man fortsat på at udvikle og optimere den kurvede udformning af vingen (altså det vi kalder et vingeprofil). Har man udviklet et nyt vingeprofil, bliver egenskaberne for dette vingeprofil altid testet i en vindtunnel – og det får du også mulighed for at prøve i denne øvelse. 

Det skal du lave ved øvelsen

I denne øvelse skal du bruge en vindtunnel til at undersøge en todimensional vinges egenskaber for opdrift og modstand, når luften omkring vingen har forskellige hastigheder og indfaldsvinkler. Du får en gennemgang af hvordan vindtunnellen virker inden du sammen med de andre elever skal arbejde med vindtunnellen. Undervejs skal du bestemme/måle forskelige karakteristiske tryk (statisk, stagnations, atmosfærisk, etc), som du skal bruge i beregningerne af vindhastigheden i tunnellen. 

OBS! Husk: ingen høje sko, dvs. praktisk påklædning, og håret skal være samlet i en elastik når forsøgene i vindtunnellen finder sted.

Tilmelding

Klik her for at tilmelde dig øvelsen d. 24. februar.

Klik her for at tilmelde dig øvelsen d. 25. februar.

Klik her for at tilmelde dig øvelsen d. 26. februar.

Info

Øvelsen varer én dag og afholdes ad tre omgange:


Tidspunkt:

Onsdag d. 24. februar
Torsdag d. 25. februar
Fredag d. 26. februar

Varighed: 1 dag kl. 9-15

Antal deltagere: 15 pr. dag

Sprog: Dansk

Relevante gymnasiefag

Eksperimentelt relevante fag:

  • Fysik
  • Matematik

Kan kombineres med:

  • Matematik
  • Fysik

Arrangør og adresse

DTU Vindenergi

Lyngby Campus

Kontakt

Marianne Hjorthede Arbirk
Sektions- og studiesekretær
DTU Vindenergi
45 25 43 40