Podcast-serie fra DTU åbner døren til forskernes verden

mandag 22 feb 21
|

Kontakt

Anne Sophie Helweg
Senior marketingkonsulent
DTU Learn for Life
45 25 61 14

Emner i de 7 TECHfolk episoder der er udkommet :

#1 Kryptologi: Hemmelighedernes videnskab (IT-sikkerhed og matematik)

#2 Klimaet: Kampen koster (Klima, energi, bæredygtighed og analyse)

#3 Slangegift: Ny teknologi kan redde millioner (Bioteknologi og biomedicin)

#4 De intelligente tarmbakterier (Kemi og mikrobiologi)

#5 En verden under overfladen (Akvatiske organismers biologi og vandmiljø)

#6 Fedme i fremtiden: Forskningen gør os klogere (Kemi, biologi og matematik)

#7 Kunstig Intelligens: Det sociale aspekt (Matematik og computerteknologi)

Hvordan er det at arbejde bag de gule mure på DTU? Og hvad er det bedste ved livet som forsker? Det og meget mere får man svar på i podcast-serien TECHfolk, hvis ambition er at åbne dørene til et forskningsunivers, der for mange er ukendt territorie.  

Giv dine elever en sjælden indsigt i forskningsverdenen og arbejdslivet på DTU, så de får lettere ved at vælge til eller fra. De elever, der afslutter gymnasiet til sommer, står over for et afgørende studievalg, som vil præge deres fremtidige karriere. Det kan være et svært valg at træffe, især når man for eksempel ikke helt forstår sig på livet som ingeniør og forsker. 

Bliv klogere og få motion

Inddrag podcast som et varierede element i karriereundervisningen, som eleverne kan hente viden fra. Send dine elever ud på en frisk gåtur med podcasten TECHfolk i ørerne og lad dem lytte til nogle af landets bedste forskere, der fortæller om deres faglige fascination, deres arbejde og karrierevalg. I podcasten præsenterer vi de mennesker, den teknologi, de projekter og de tanker, der er på indersiden af DTU’s vægge på en let forståelig, relaterbar og menneskelig måde. Vi håber podcasten kan understøtte elevernes refleksion over uddannelsesvalg og gøre dem klogere på livet som forsker, mens de får motion. Måske kan den også være en anledning til at tale med klassekammeraterne om, hvad de brænder for.

TECHfolk er et formidlingsprojekt, der skal bidrage til mere viden om STEM-fagene (Science, Technology, Engineering og Math) og inspirere til livslang læring. Samtidig skal podcast-serien tegne et mere moderne billede af, hvad det vil sige at forske. Mange har måske et forældet billede af en gammel, støvet kælder og mænd i hvide kitler.

”Vi håber, at vores podcastserie kan blive en digital læringsplads, der kan være med til at underholde og inspirere unge som gamle til at dyrke deres fascination. Sund nysgerrighed er nøglen til udvikling og livslang læring,” siger Karina Rothoff Brix, der er direktør for DTU Learn for Life, som har udviklet TECHfolk med støtte fra Otto Mønsteds Fond. 

Find den podcast, der relaterer til dit fag

Emnerne i de ca. 30 minutter lange podcasts er hentet blandt forskerne på DTU’s faginstitutter og spænder lige fra bæredygtighed og kryptologi til bioteknologi.

I de syv episoder, der allerede er tilgængelige, kan man blandt andet lytte til Thomas Bolander, der er professor og forsker på DTU Compute, som beskæftiger sig med matematik, statistik, computer science og computerteknologi. Thomas’ rejse begyndte, da han som 18-årig blev optaget på DTU Elektronik. Under sine studier opdagede Thomas, at han meget hellere ville arbejde med at løse reelle problemer i praksis fremfor at studere lange, matematiske teorier. Specielt én bog med referencer til musik og filosofi havde stor betydning for, at Thomas specialiserede sig i kunstig intelligens og robotprogrammering.

Man kan også lytte til Tine Rask Licht, der er professor og mikrobiolog på DTU Fødevareinstituttet. Tine leder en forskningsgruppe, der dykker ned i vores tarmbakterier og ser på fødevareingredienser og på samspillet mellem kost, bakterier og immunsystem. Tine giver i podcasten et indblik i, hvordan kost og sundhed hænger uløseligt sammen og hvordan hun mod alle odds endte med at læse til ingeniør på DTU.

TECHfolk kan høres på alle streaming-tjenester og udkommer hver anden uge. Indtil videre er syv ud af ti episoder i sæson 1 udkommet. Planen er at fortsætte indblikket i forskernes hverdag med 10-12 nye afsnit om året.

Læs mere og lyt til alle afsnittene på TECHfolk Podcasts hjemmeside her.