Et nyt Innovationsfondsprojekt skal fastlægge de præcise punkter i hjernen, hvor magnetisk stimulation vil have størst behandlingseffekt på den enkelte patient med depression. Foto Jesper Scheel

Magnetisk stimulering mod depression

Medicin og medicoteknik
Avanceret software og magnetisk stimulering af hjernen skal hjælpe patienter, der lider af depression.

Op imod 20 procent af den danske befolkning oplever i løbet af livet af få en depression. Alle, der har haft depression inde på livet, ved, hvor invaliderende sygdommen kan være. Et særlig stort problem er, at omkring hver fjerde patient bliver behandlingsresistent. Det betyder, at alle behandlingsforsøg med medicin, psykoterapi eller andet viser sig forgæves over for denne gruppe.

Men nu vil forskere fra Dansk Videnscenter for Magnetisk Resonans (DRCMR) på Hvidovre Hospital og DTU Sundhedsteknologi sammen med internationale partnere udvikle en behandlingsmetode netop til disse patienter. Metoden forventes at have langt færre bivirkninger end eksisterende medicin.

Idéen er at stimulere hjernen med magnetisme på en måde, som er tilpasset den enkelte patient.

”DRCMR vil udvikle metoder, der bruger magnetiske resonansbilleder til at bestemme, hvilket område i hjernen, der giver bedst behandlingseffekt for patienten. Og DTU vil udvikle en brugervenlig og hurtig metode til at bestemme den optimale position af den magnetiske stimuleringstransducer for at nå dette område og kontrollere stimuleringsdosis,” siger Axel Thielscher, der både er seniorforsker på DRCMR og lektor på DTU Sundhedsteknologi.

Projektet har netop modtaget en bevilling på 14,2 mio. kr. fra Innovationsfondens Grand Solution-program. Potentialet er ikke bare stort for patienter og pårørende, men for hele samfundet, da depression årligt koster statskassen over 10 mia. kr. i bl.a. sygedagpenge og pensioner.

”Jeg er glad for Innovationsfondens blåstempling, som betyder, at vi nu kan flytte forskningen til næste niveau og muliggøre individualiseret hjernestimulation med høj præcision, så den kommer den enkelte patient allermest til gavn,” siger Axel Thielscher.