Foto Ditte Valente

Studerende tester nye teknologier på Roskilde Festival

DTU-studerende har udviklet løsninger, som skal gøre Roskilde Festival til en endnu bedre oplevelse. I år har projekterne fokus på miljø, madspild, sikkerhed og handikapvenlighed.

For niende år i træk deltager et hold ingeniørstuderende fra DTU i Roskilde Festival for at gøre den til en sjovere og mere bæredygtig oplevelse. Grøn strøm fra en transportabel vindmølle, kortlægning af festivalens pantindsamling og bionedbrydelige liggeunderlag af svamperødder er blot nogle af de 23 projekter, de studerende vil arbejde med på årets festival.

Roskilde Festival er siden starten i 1971 blevet mange gange større, og hvert år skabes nye tiltag på festivalen. Men nye tilbud giver nye udfordringer, og dem har ingeniørstuderende fra DTU siden 2010 hjulpet med at afhjælpe. Som en del af deres uddannelse deltager de studerende i Roskilde Festival for at lære at tackle virkelige problemer i et dynamisk miljø.

Flere af projekterne handler i år om at skabe mere sikkerhed og tryghed. Det sker blandt andet med en speciel form for Rockwool, der kan forvandles til midlertidig terrorsikring og samtidig fungere som siddepladser for gæsterne. Et andet hold har skabt en mini-alarm, som hyler, hvis nogle rører ved private sager og et tredje vil bruge Internet of Things (IoT) til løbende at spore noget af festivalens tekniske udstyr.

I år har en gruppe studerende også fokus på at gøre festivalen sjovere for folk med handikap. De har udviklet den såkaldte ’drink saver’, som sørger for at drikkevarerne bliver i glasset, selvom man ryster på hånden eller kører i kørestol. En anden gruppe har udviklet et par krykker, der kan forvandles til en stol.

Blandt projekterne er også en genganger. Den tranportable festivallampe GLØD var en stor succes sidste år, og har nu fået nyt design. Et stort antal lamper vil blive solgt sammen med mobilopladerne hos DTU-startuppen Volt, som også udspringer af samarbejdet med Roskilde Festival.

Samarbejdet mellem Roskilde Festival og DTU

  • I 2010 indgik Roskilde Festival og DTU et formelt samarbejde om at benytte festivalen som et fremtidslaboratorium og skabe innovative ingeniørløsninger på nogle af festivalens udfordringer.
  • De studerende optjener fem ECTS-point i løbet af projektperioden.
  • Samarbejdet har blandt andet medvirket til, at DTU-studerende, der står bag startup-virksomhederne Volt, DropBucket, Kubio, PeeFence og GLØD, har haft en platform for at afprøve deres teknologi, inden de startede deres virksomheder.
  • DTU’s egen dækning kan følges på dtu.dk, Facebook og Instagram.

 


 

DTU’s journalister er til stede under hele festivalen. For flere oplysninger om projekterne og interviews med de studerende, kontakt Tore Vind Jensen, 3026 7710, tovi@dtu.dk