16.768 kerner i DTU Vindenergis nye supercomputer

Vindenergi Energi

DTU Vindenergi opruster med ny supercomputer til komplekse beregninger. Den skal holde forskningen forrest i førerfeltet.

En High Performance computer til 20 mio. kr. bliver en del af den fremtidige infrastruktur på DTU Vindenergi. High Performance er præcis, hvad der er behov for, når forskerne de kommende år skal lave hurtigere og mere komplekse beregninger af vindens bevægelser, end dem man udfører i dag.

”Danmark og DTU ligger i front på vindenergiområdet, fordi vi hele tiden har været med til at drive udviklingen,” siger institutdirektør på DTU Vindenergi, Peter Hauge Madsen. Han understreger:

”Det agter vi at fortsætte med.”

Øget konkurrence
I den seneste tid har Kina placeret sig øverst på listen over lande med supercomputere, ligesom Kina også er det land, der genererer mest vindmølleenergi.

”Der er måske ikke en direkte sammenhæng, men vi kan se, at det er afgørende at investere i forskning og infrastruktur, hvis vi skal være med helt fremme. Den nye supercomputer er et led i hele den satsning,” siger Peter Hauge Madsen.

DTU har allerede en supercomputer til vindberegninger. Den har stået på Risø ved Roskilde siden 2014, og var på det tidspunkt nr. 80 på GREEN TOP 500 listen over de største ”grønne” computere (teoretisk regnekapacitet ift. effektivt strømforbrug) i verden Men udviklingen i computerteknologi går som bekendt meget stærkt, og omkostningerne til strøm til den nuværende computer udgør en meget stor del af de samlede udgifter. I den forgangne tid har HPC-leverandørerne været i stand til at øge beregningskraften per forbrugt kWh væsentligt. Der er derfor god grund til en fornyelse.

Kræver flere beregninger
Forskerne er allerede nu i gang med forskningsprojekter, som er så computerkrævende, at de ikke kan gennemføres på den nuværende supercomputer.

”I et projekt, der kortlægger vindforhold i Europa, vil vi sammenkoble meso og mikro modeller. Beregningskapaciteten er her i størrelsesorden 100 millioner CPU timer. Det er to gange mere end den årlige kapacitet for vores nuværende anlæg,” siger Dalibor Cavar, der er seniorforsker på DTU Vindenergi.

Det nuværende HPC Supercomputer-anlæg består af 320 maskiner med 20 kerner hver. Det giver i alt 6400 CPU core-processorer bundet, der er sammen i et netværk.

Det bliver Dell, der kommer til at levere DTU Vindenergis nye supercomputer, som især skal bruges til forskning inden for vindenergi med Computational Fluid Dynamics (CFD)-beregninger.

”Vi er i færd med at planlægge installationen, der kommer til at bestå af i alt 524 servere med tilsammen 16.768 kerner,” siger sektionsleder Michael Rasmussen fra Research IT ved DTU.