GEDI-missionen pakket og klar i fragtmodulet til opsendelse til ISS med en SpaceX- raket fra Cape Canaveral i Florida december 2018. (Foto: NASA)

Jordens skove opmåles fra rummet med hjælp fra DTU

Jordobservation Rumteknologi og instrumenter Klimaændringer
NASA har netop sendt en ny mission i rummet, som skal opmåle Jordens skove og anden biomasse superpræcist med hjælp fra DTU Space. Formålet er at få et ekstremt detaljeret overblik over vegetations betydning for CO2-balancen og klimaet på Jorden.

I aftes (onsdag 5. december) blev NASA-missionen GEDI sendt ud til Den internationale rumstation ISS. Opsendelsen skete fra Cape Canaveral Air Force Station i Florida med et Dragon forsyningmodul på en Falcon 9-raket fra SpaceX.

GEDI - The Global Ecosystem Dynamics Investigation - er en klimamission og et bemærkelsesværdigt instrument, der opsendes og monteres på ISS.

"I princippet kan man faktisk se, hvor hurtigt det enkelte træ vokser"
John Leif Jørgensen, professor på DTU Space

Fra rummet skal det ved hjælp af laser opmåle højden og omfanget af skove og anden biomase på Jorden i 3D og dermed sikre ny, vigtig viden om økosystemets optag og afgivelse af CO2.

”Det er en gigantisk opmålingsopgave, vi går i gang med. Der vil komme ekstremt store mængder data ned fra denne økolaser-mission,” fortæller professor på DTU Space John Leif Jørgensen, som leder arbejdet med DTU’s bidrag til missionen.

”Hele klodens biomasse vil blive opmålt, så i princippet kan man faktisk se, hvor hurtigt det enkelte træ vokser.”

DTU Space har udviklet udstyr, der er med til at sikre, at man kan positionere GEDI-instrumenterne helt præcist, når de skal pege mod Jorden. Det er i form af tre stjernekameraer og software til at styre dem. Bl.a. sikres det, at man kender laser-instrumentets præcise orientering og position, når det skanner Jorden. På den måde kan de indhentede data efterfølgende kobles præcist til en given position på Jorden.

3D-skanning af Jordens overflade

GEDI’s instrumenter skanner biomasse på Jordens overflade i 3D. Det gøres mange gange, så forskerne kan følge med i, hvad der er af aktuel biomasse og, hvordan den forandres over tid.

”Med denne mission vil vi kunne undersøge og få et bedre overblik over, hvordan blandt andet tørke, luftstrømme, temperaturer og vandforhold påvirker optagelse og afgivelse af CO2 i Jordens økosystem. Sådan et overblik har man ikke globalt i dag, ”siger John Leif Jørgensen.

Forskere fra DTU forventer også at arbejde med målinger fra GEDI-missionen, som foruden NASA også involverer det amerikanske University of Maryland.

Ekstremt kraftig laser

Selve opmålingen er muliggjort ved hjælp af en ekstremt kraftig laser, der sender lys mod Jorden og opfanger retursignalet.

Ved at analysere forskelle i det lys, der udsendes fra laseren på GEDI, og det der modtages af den, kan omfanget af træer og biomasse bestemmes. Laseren 'fejer' så at sige frem og tilbage nede på Jorden foran ISS’ bane, mens rumstationen bevæger sig rundt om Jorden 16 gange i døgnet.

Missionen ventes at vare omkring to år. Dermed opnås et meget stort antal målinger og en meget finmasket dækning af Jorden.