(Photo: DTU Elektro)

Robot til hjælp i køkkenet

Elektroteknologi Robotteknik og automation
En ung DTU-forsker har bragt os et skridt nærmere en køkkenrobot, der kan hjælpe med madlavningen. 

Hvem har ikke drømt om at få hjælp til alle de kedelige opgaver i køkkenet – skrælle gulerødder, hakke løg eller sætte ting på plads? Det bliver ikke under dette års juletræ, man finder en sådan køkkenhjælper, men måske om et par år. Forskningen i robotter og kunstig intelligens går rasende stærkt i øjeblikket, især drevet af den viden, der er skabt til selvkørende biler, og som har gjort robotter i stand til at genkende ting i omgivelserne – eksempelvis andre trafikanter, vejskilte og træer. Den viden er forholdsvis enkel at ændre, så det i stedet er køkkenservice som kopper, skåle og glas, som robotten fodres med billeder af og dermed kan genkende og handle ud fra. 

Koreansk robot
Den opgave har Adrian Llopart Maurin taget hul på. Han har gennem de seneste tre år forsket dels på DTU Elektro og dels på det internationalt anerkendte koreanske tekniske universitet KAIST. Hans forskning har taget udgangspunkt i den menneskelignende robot, Mybot, en såkaldt servicerobot, som er udviklet på KAIST. Robotten blev i løbet af projektet forsynet med et nyt hoved og skiftede navn til Siambot.

”En robot som Mybot eller Siambot består af en lang række forskellige systemer, der hver især er kodet til at udføre en enkelt opgave – eksempelvis at kunne se og genkende en kop, at kunne løfte en arm, tage fat i noget eller at kunne bevæge sig fra et sted til et andet. Jeg har arbejdet med at integrere de mange systemer og på den måde gøre robotten i stand til at udføre simple kommandoer”, siger Adrian Llopart Maurin.

Syn i tre dimensioner
Robotten er udstyret med to øjne i form af to kameraer. Det ene filmer helt almindeligt i farver og to dimensioner, det andet filmer i dybden, så det ved hjælp af en sky af punkter gengiver genstande i 3D. Ved at fodre robotten med et væld af billeder har Adrian gjort det muligt for den at genkende eksempelvis en kop, uanset hvilken form eller farve, den måtte have – og at finde ud af, hvordan den bedst muligt kan gribe fat i koppen for at løfte den. 

”En af de konkrete opgaver, jeg stillede robotten, var at sætte et glas vin på bord A. Den eneste information, robotten fik på forhånd, var, at der på nabobordet, bord B, stod en vinflaske og et glas. Robotten forstod herefter, at den skulle bevæge sig til bord B, tage vinflasken og på baggrund af en beregning af flaskens højde og glassets placering på bordet, hælde vin i glasset,” forklarer Adrian Llopart Maurin.

Målet er på et tidspunkt at skabe en robot, der kan hjælpe med serveringer på restauranter eller med opgaver hjemme i dit køkken. Måske vil den ligefrem kunne skabe et helt måltid på egen hånd.
 
”Flere firmaer er i gang med udvikle den type robotter, og der er helt sikkert et stort marked for dem, når det lykkes. Det endelige gennembrud kommer formodentlig i løbet af de næste par år, hvor vi vil se robotter, der kan forstå talebeskeder og udføre de madlavningsopgaver, du beder den om,” siger professor Ole Ravn, der er leder af DTU's arbejde med automation.