Foto Mikal Schlosser
Foto Mikal Schlosser
Foto Mikal Schlosser

Roskilde: Smarte besparelser skal give bedre brusebade

Vandforsyning

En startupvirksomhed og to DTU-studerende måler, hvor og hvornår festivalens boder og gæster bruger vand. Målet er løsninger, der kan spare på vandet.

Mange festivalgængere kender situationen: Man er nummer et i køen til det varme bad, og nu skal der skrues op for bruseren. Men vandtrykket er helt i bund, og vandet kommer nærmest ud i dråber i stedet for stråler. Det problem er et projekthold med DTU-studerende i gang med at finde løsninger på.

Roskildes offentlige vandledninger er slet ikke dimensioneret til at forsyne en ekstra by med 130.000 mennesker, så Roskilde Festival har længe været på jagt efter metoder, der kan spare på vandet i madboder, brusebade og toiletter.

"Måske kunne festivalen i højere grad levere maskiner og vandhaner, der bruger mindre vand"
Peter Nørtoft, CEO, Aqubic

Derfor slog festivalen til med det samme, da direktør Peter Nørtoft fra DTU-startuppen Aqubiq og to ingeniørstuderende foreslog at gennemføre målinger, der kan bruges til at finde nye metoder til vandbesparelser. “Spar vand smartere” kalder de projektet.

“Vi har sat målere op på to af de varme bade med hver 12 brusere og i fire madboder. Udover at måle vandforbruget, kan vi også se, hvornår vandet bruges, og kortlægge spidsbelastningsperioder og andre forbrugsmønstre. Med den information kan vi komme med forslag til, hvordan festivalen skal planlægge sin vandforsyning i fremtiden,” siger den ene af de to DTU-studerende, Josefine Strandgaard.

Resultater direkte til iPad'en
Målingerne gennemføres med en smart vandsensor, der er udviklet af startup-virksomheden Aqubiq. Idéen til sensoren blev født, mens Peter Nørtoft var adjunkt på DTU. I 2016 stiftede han sammen med et par DTU-kolleger virksomheden, der nu udvikler og markedsfører udstyret.

Sensoren er forsynet med et læsehoved, der sættes oven på vandmåleren, hvor det opsamler data om vandgennemstrømningen i røret helt ned til hvert fjerde sekund.

Avanceret software kan genkende forbrugsmønstre fra f.eks. opvaskemaskiner og brusebade, og generere rapporter om, hvor meget vand der bruges og hvad det bruges til. Resultaterne kan derefter aflæses på en iPad eller en mobiltelefon.

“Vandforbrug er jo godt i sig selv, fordi hygiejnen er vigtig, så det er spildet vi er ude efter. I dag kommer mange madboder f.eks. med egne opvaskemaskiner og vaskemaskiner,” siger Peter Nørtoft.

"Måske kunne festivalen i højere grad levere maskiner og vandhaner, der bruger mindre vand. Man kan selvfølgelig også se på betalingen, som er vigtig for forbruget. I dag betaler boderne et fast beløb uanset forbrug."

Tør ikke gætte på potentialet
Ifølge Peter Nørtoft kan øget opmærksomhed på vandforbruget alene føre til besparelser på 15-20 procent. Men brugen af vand på en festival som Roskilde kan ikke sammenlignes med ret meget andet, så projektholdet tør ikke gætte på potentialet for vandbesparelser.

Men de er sikre på, at de kan komme med forslag, der vil kunne sænke forbruget og måske gøre de tørre brusebade til fortid.

Fun facts om vand på Roskilde

En gennemsnitlig festivalgænger bruger kun en femtedel af en normaldanskers vandforbrug i den samme periode.

Alligevel bruges der i festivalugen ca. 18 mio. liter vand til primært bade, boder og toiletskyl. Det svarer til indholdet af seks-syv 50 meter svømmebassiner.