Slut med forurenet drikkevand

Bakterier og mikroorganismer Vandforsyning Innovation og produktudvikling Entreprenørskab Mikro- og nanoteknologi

Tre tidligere DTU-studerende har udviklet en biosensor, der kan måle bakterieniveauet i vandværkernes ledningsnet i realtid.

Hvis der i dag opstår mistanke om en forurening af drikkevandet, skal man først sende en person ud og tage prøver i ledningsnettet. Dernæst skal prøverne dyrkes og analyseres i laboratoriet. Og først efter flere dage ved man, om der er tale om en forurening, og hvilken bakterie det drejer sig om.  

Nu har tre tidligere studerende fra DTU udviklet en biosensor, der kan måle bakterieniveauet i vandværkernes ledningsnet i realtid, døgnet rundt, året rundt. Det betyder, at vandværket i tilfælde af en forurening får besked med det samme – og kan tage sine forholdsregler.

Sensoren her kan aflæse bakterieniveauet i f.eks. drikkevand her og nu, døgnet rundt. Foto: SBT Aqua

”Jeg tror, at vores produkt kommer til at revolutionere, hvordan man foretager mikrobiologiske målinger af vandkvaliteten,” siger Gustav Erik Skands, der er direktør for den lille iværksættervirksomhed SBT Aqua, som står bag den nyudviklede sensor. De tre grundlæggere har baggrund inden for henholdsvis nanoteknologi, fysik og computing fra DTU. Virksomheden blev grundlagt i 2013 og har vundet adskillige priser og konkurrencer med sensoren og det bagvedliggende målingskoncept, heriblandt førstepræmien i Danmarks største entreprenørkonkurrence, Venture Cup.

Virksomheden har til huse i forskerparken Scion DTU, hvor der er nem adgang til universitetets faglige miljøer. Virksomheden er nu i gang med produktudvikling, test og patentansøgning. Sensoren forventes at komme på markedet i 2016.

Læs mere om SBT Aqua på: sbtaqua.dk