Foto Colourbox

Varmepumper skal have klimavenligt kølemiddel

Materialer Konstruktion og mekanik

Forskere skal undersøge, hvordan de hidtidige kølemidler i varmesystemer til enfamilieboliger kan erstattes med midler, der har en mindre klimapåvirkning.

Et nyt projekt mellem DTU Mekanik og virksomheden Nilan har fokus på anvendelsen af et klimavenligt kølemiddel til virksomhedens ventilationsvarmepumpe. Varmepumpen er beregnet til enfamiliehuse, der skal opvarmes i den kolde del af året og køles i sommerperioden. Hidtil har ventilationsvarmepumpen anvendt kølemidler med en meget høj klimapåvirkning, der svarer til 1430 gange mere end CO2. Fremover ønsker virksomheden i stedet at anvende propan, som vi kender fra gasgrillen, og som har en meget lav klimapåvirkning.

”Der har været fokus på at finde et erstatningsmiddel, der først og fremmest skulle være klimavenligt. Derudover var det vigtigt, at det ikke var et stof, der potentielt kunne skade miljøet, ligesom der skulle være flere producenter af midlet, så Nilan ikke bliver afhængig af at købe ind på et monopollignende marked. Samtidig med skiftet til det nye kølemiddel er vores opgave at øge effektiviteten af den eksisterende varmepumpe,” forklarer Wiebke Brix Markussen, lektor på DTU Mekanik.

Effektiviteten øges

Wiebke Brix Markussen er ansvarlig for at udarbejde matematiske modeller af ventilationsvarmepumpen. Modellerne skal anvendes i arbejdet med at fastlægge, hvordan varmepumpen skal bygges op for at kunne anvende propan som kølemiddel, ligesom det er vigtigt at konstruere en varmepumpe, der bruger så lidt propan som muligt. Propan er brandfarligt, og ønsket er derfor at begrænse mængden, ligesom der en række sikkerhedsforskrifter, som de nye varmepumper skal overholde.

”Modellerne kommer til at danne grundlaget for, hvordan vi fremover designer vores ventilationsvarmepumper, så de bliver endnu mere effektive end i dag. Modellerne kan give os svar på, hvordan de forskellige elementer i varmepumpen som fordamperen, kondensatoren og så videre skal dimensioneres for at kunne leve op til dette,” siger Lis Jacobsen, R&D engineer hos Nilan.

Når modellerne foreligger, skal der gennemføres test på Teknologisk Institut, der også deltager i projektet. Derefter forventer Nilan at kunne implementere ændringerne i produktionen af deres ventilationspumpe.

Projektet er støttet af EUDP, det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram.