Honey Biba Beckerlee fremviser kunstværket Mirror Stage på taget af DTU Space 17. juli 2019. (Foto: DTU Space/Mikal Schlosser)

Interaktivt kunstværk på DTU Space rækker ud mod månen

Solsystemet
Et nyt kunstværk på DTU markerer 50-året for det første menneske på månen og inspirerer til refleksion over universet.

De seneste uger er der blevet arbejdet intenst på en noget speciel opgave hos DTU Space i Lyngby. Onsdag den 17. juli kulminerede denne særlige 'sommermission', da et kraftigt grønt laserlys blev sendt i retning mod månen fra taget af DTU Space.

Det skete i forbindelse med præsentationen af kunstværket Mirror Stage, som er en skulptur, der er blevet produceret i tæt samarbejde mellem rumeksperter på DTU Space og kunstner Honey Biba Beckerlee med støtte fra Statens Kunstfond.

"Det er et rigtigt fint værk, som vi er glade for, at vi nu får stillet op, som en påmindelse om, hvor fantastiske månemissionerne var"
John Leif Jørgensen, professor DTU Space

Mirror Stage er et koncept, som Honey Biba Beckerlee har udviklet med inspiration i de spejle (retro-reflectorer), der blev sat på månen under NASA's bemandede Apollo 11-mission i 1969, som jo kulminerede med, at Neil Armstrong den 21. juli 1969 om morgenen dansk tid blev det første menneske, der betrådte en anden planet end Jorden.

Refleksioner over månens betydning for mennesket

Ideen er at sætte refleksioner i gang hos betragteren, fortæller Honey Biba Beckerlee.

"Værket giver stof til eftertanke omkring månens rolle i menneskets refleksion over dets plads i det store univers og trangen til at udvikle teknologi, der gør det muligt at udforske det," siger hun.

Honey Biba Beckerlee kontaktede DTU Space med sin ide i foråret. DTU Space så det som en rigtig fin anledning til at fejre 50-året for Apollo 11-missionen og det første menneske på månen. Og så var samarbejdet i gang.

Udstyret på månen fungerer stadig, og Mirror Stage kan interagere med det. De 100 små reflektorer (spejle) i Mirror Stage kan nemlig reflektere et laserlys fra Jorden i retning af månen, hvorfra det i princippet kan reflekteres tilbage mod værket og så stå og svinge frem og tilbage mellem månen og jorden.

Spændende og intenst samarbejde

I aftes sendte DTU Space så for første gang laserlys ind på Mirror Stage og videre i retning af månen for at illustrere denne mulighed.

"Det har været et spændende og intenst samarbejde med Honey om værket. Vi har haft travlt, og det er en noget anderledes opgave, end dem vi plejer at løse herude," siger professor John Leif Jørgensen, der har stået for DTU's bidrag til værket.

"Det er et rigtigt fint værk, som vi er glade for, at vi nu får stillet op, som en påmindelse om, hvor fantastiske månemissionerne var."

Mirror Stage – et interaktivt værk af Honey Biba Beckerlee udfært i samarbejde med DTU Space

Da Apollo 11-missionen i sommeren 1969 var landet på månen, satte besætningen en retro-reflector op. Det er et spejlsystem, der kan reflektere indkommende lys afsendt fra Jorden. Honey Biba Beckerlee tager i sit nye værk Mirror Stage udgangspunkt i rummet og er inspireret af af denne spejl-teknologi.

 

Betragteren kan så at sige spejle sig i værket. Det giver stof til eftertanke omkring månens rolle i menneskets refleksion over dets plads i det store univers og trangen til at udvikle teknologi, der gør det muligt at udforske det.

 

Samtidig kan der via værket sendes laserlys mod det stadig fungerende reflektor-system på månen, hvorfra dette lys i princippet kan reflekteres tilbage. Værket binder således i overført betydning måne, jord, fortid nutid og fremtid sammen for betragteren.

 

Mirror Stage er udført med økonomisk og teknisk støtte fra Statens Kunstfond og DTU Space.

Laserlys sendes mod månen ved fremvisningen af værket Mirror Stage på taget af DTU Space i Lyngby 17. juli 2019. (Foto: DTU Space/Mikal Schlosser)

Grønt laserlys sendes ind mod reflektorerne på Mirror Stage, hvorfra det så viderereflekteres i retning af månen. (Foto: DTU Space/Mikal Schlosser)

En fin sommeraften den 17. juli blev Mirror Stage præsenteret på DTU Space, hvor værket senere opstilles permanent. Her er der fra taget på DTU Space sendt grønt laserlys ind mod dets reflektorer (spejle), hvorfra det reflekteres videre i retning mod månen. (Fotos: DTU Space/Mikal Schlosser)