Højesteretspræsident Poul Søgaard (th) overrækker forskningspris til lektor Kristian Fog Nielsen fra DTU. Foto: Jakob Carlsen.

Jorcks Fond giver forskningspris til DTU-lektor

Bioteknologi
Lektor Kristian Fog Nielsen fra DTU Systembiologi modtager 200.000 kr. fra Jorcks Fond for at bidrage med forskning af høj, international standard af stor værdi for erhvervsliv og samfund.

Mandag den 14. december uddelte Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond tre forskningspriser á 200.000 kr. Blandt de vindende forskere er lektor Kristian Fog Nielsen fra DTU Systembiologi. De to andre modtagere er professor Steffen Andersen, CBS, og professor Christian Geisler Asmussen, CBS.

Fælles for de tre prisvindere er, at de bidrager med forskning af høj, international standard af stor værdi for erhvervsliv og samfund. På hver sin måde repræsenterer prisvinderne nytænkning, som det danske samfund kan drage stor nytte af.

Lektor Kristian Fog Nielsen driver forskning inden for biokemiske målemetoder, der kan finde og bestemme mikroorganismers stofskifteprodukter. Kristian Fog Nielsens forskning har blandt andet stor betydning for indsatsen mod svampevækst i vandskadede bygninger. Som et led i forskningen i mikroorganismer er Kristian Fog Nielsen desuden involveret i identifikation af nye antibiotika og andre farmaceutiske stoffer og han bistår industrien med sikkerhedsvurdering af mikroorganismer.

Kristian Fog Nielsens seneste forskning er rettet mod fiskedræbende alger, som er et voksende problem inden for fiskeopdræt. Kristian Fog Nielsens forskningsaktiviteter er internationalt anerkendte, og han samarbejder med forskere i Europa, Nord- og Sydamerika og i New Zealand.
 
Priser til yngre forskere
Reinholdt W. Jorck og Hustru opbyggede i slutningen af det 19. århundrede en betragtelig formue ved hårdt arbejde og omfattende bygherrevirksomhed i det indre København. Mest kendt er i dag passagen og bygningskomplekset, som bærer Jorcks navn. Sønnen Knud Jorck oprettede den 4. april 1936 en fond i forældrenes navn. De seneste 40 år har Reinholdt W. Jorck og Hustrus Fond uddelt priser til yngre forskere som anerkendelse af en særlig fortjenstfuld indsats og som støtte til det fortsatte arbejde.

Fonden uddeler hvert år betragtelige beløb til fremragende forskning og uddannelse. Jorcks Forskningspriser og Jorcks Stipendier til rejseformål blev i år uddelt mandag den 14. december i Højesteret af højesteretspræsident Poul Søgaard, der er formand for fondsbestyrelsen.