Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser
Foto: Mikal Schlosser

Rustur på campus: 'Her kan man både være på og trække sig'

Den traditionelle rustur på DTU har i år fået en konkurrent. En fire dages rustur på campus er et alternativ til dem, der ind i mellem har brug for en pause.

På en solrig plet mellem bygning 341 og 342 på Lyngby campus har 43 nye studerende mandag morgen slået lejr. Deres entusiastiske dansetrin og farvestrålende tøj skiller sig ud i campusområdets normale rammer, og vidste man ikke bedre, skulle man tro, de havde misset bussen til rusturen.

Men faktisk er de landet det helt rigtige sted. De deltager nemlig i en ny firedages rustur på Lyngby Campus uden overnatninger, som DTU’s studenterforening PF har valgt at tilbyde på baggrund af erfaringerne fra sidste års coronasituation.

”Sidste år arrangerede vi alle rusture på campus. Vi kunne se på tilbagemeldingerne, at det synes mange af de studerende var rigtig positivt, og det kunne de godt se sig selv deltage i, også selvom de ville have mulighed for at deltage i de traditionelle rusture. Derfor valgte vi også at afholde den her rustur i år,” forklarer PF-formand Andreas Baltzer Skov.


En overrækkelse af et diplom ender i et spontant frieri. (Foto: Mikal Schlosser)

Valget har været populært. Ud af de 4 rustursmodeller, som nye DTU-studerende kunne vælge, var det campusturen, der hurtigst fik fyldt pladserne op.

Tid til de gode samtaler

Turen på campus adskiller sig fra de traditionelle rusture ved, at der kun sælges alkohol fire timer om aftenen, og ved at de studerende kan tage hjem og sove, når aktiviteterne slutter kl. 22.30. I løbet af dagen er det da også samtalerne om den kommende tid, frem for den kommende fest, der fylder blandt de nye studerende.

"Jeg har brug for at kunne trække mig. Det har man ikke mulighed for på den traditionelle rustur, og det er anstrengende for én, der er lidt mere introvert som mig. Her er det mere stille og roligt."
Katrine Bøgelund, studerende, Strategisk Analyse og Systemdesign

Én af dem, Katrine Bøgelund på 21 år, var først tilmeldt den traditionelle rustur. Men hun trivedes ikke i det intense samvær, og det gjorde, at hun efter et døgn bad om at blive flyttet til campusturen i stedet. Det har betydet meget for hende, at alternativet var der.

”Jeg har egentlig ikke noget imod at møde en masse nye mennesker, men så har jeg også brug for at kunne trække mig. Det har man ikke mulighed for på den traditionelle rustur, og det er anstrengende for én, der er lidt mere introvert som mig. Her er det mere stille og roligt, og vi snakker og lærer hinanden at kende. Jeg synes virkelig, jeg har fået snakket godt med folk. Det har været mere personligt,” forklarer hun.


Katrine Bøgelund (3. th.) blev rykket fra den traditionelle rustur til den 4-dages rustur på campus. (Foto: Mikal Schlosser)

Ifølge Katharina Ahrens, der er koordinator for bachelorstudiestarten på campusrusturen, har det været positivt for de tilmeldte, at de ikke har følt sig forpligtede til hele tiden at være ’på’ og feste.

”Jeg hører, at det er positivt, at der ikke er alkoholsalg hele tiden. Det har en betydning for dem, der gerne vil på en tur og have en øl om aftenen, men som ikke har lyst til at drikke hele tiden. Turen henvender sig til dem, der ikke har overskud til det intensive i en hytte i flere dage med overnatning. Og til dem, der er lidt ældre, og som måske gerne vil hjem til deres børn om aftenen,” fortæller hun.

Vigtigt at favne de forskellige behov

Et øjekast henover flokken på campus afslører, at turen har appelleret til en bred målgruppe. Blandt de 43 studerende er helt forskellige aldersgrupper og persontyper, og derudover er en bred skare af uddannelsesretninger- og studerende fra både Lyngby og Ballerup repræsenteret.


Rusturen på campus indeholder både faglige og sociale aktiviteter ligesom den traditionelle rustur. Foto: Mikal Schlosser.

For PF har det netop været vigtigt at favne bredt og sende et klart signal til de nye studerende:

”Du er velkommen her, uanset hvem du er, hvad din baggrund er, og hvem du er som person. Vi vil de studerende det bedste, og vi er her for at tilpasse os. Vi vil rigtig gerne snakke med de studerende, og vi vil rigtig gerne starte en dialog med dem om, hvad de har behov for. Vi er her for at give de nye studerende den bedste start på studiet, og det er muligheden for en rustur på campus med til,” siger PF-formand Andreas Baltzer Skov.

Om kort tid skal alle arrangørerne bag rusturene og studiestarten evaluere de nye studerendes tilbagemeldinger og beslutte, om den fire dages rustur på campus også skal være et tilbud til næste år. Stod det til PF-formanden alene, er der ingen tvivl.

”Så gentager vi succesen og øger antallet af pladser, så flere kan komme med,” fastslår han.