Foto: Joachim Rode

Studerende vil bygge deres egen rumraket

En ny studenterforening på DTU vil deltage i konkurrencen Spaceport America Cup i 2020/21.

Over 20 studerende med store drømme har sat sig for at bygge en raket, der kan flyve ikke mindre end ni km op i luften. Derfor har de oprettet DanSTAR, Danish Student Association for Rocketry, som en forening under studenterorganisationen Polyteknisk Forening. Målet er at bygge raketten helt fra bunden, et ambitiøst projekt, som kommer til at kræve mange timer både på tegnebrættet og i værkstedet.

“Vi er den første studenterforening i Danmark, der har sat sig for at designe, udvikle og teste sin egen raket og raketmotor. Det i sig selv er jo helt vildt. Og det helt overordnede mål er at stille op i konkurrencen Spaceport America Cup i New Mexico, USA, i 2020/21,” forklarer en begejstret Rasmus Arnt, der er projektleder på DanSTAR.

Mens alt arbejdet foregår i de studerendes fritid, er der også medlemmer, som har brugt deres 3-ugers kursusperiode på at arbejde med delelementer i projektet. Fælles for dem er, at de er drevet af drømmen om at bygge en raket.

“Det har været en vild start. Først var vi over 100 medlemmer og et væld af undergrupper. Men vi fandt hurtigt frem til, at der skulle fokuseres. Vi har derfor lavet en strammere struktur og sat os nogle konkrete mål. Frem til december 2018 arbejder vi på tre delmål: En demonstrationsmotor, en teststand og en lattergaskøler. Nu er vi nede på godt 20 medlemmer, og der er kommet mere styr på tingene,” fortæller Rasmus Arnt, og tilføjer, at han allerede har lært utrolig meget om både projektstyring og designprogrammer af at deltage i projektet.

"Det har været en vild start. Først var vi over 100 medlemmer og et væld af undergrupper"
Rasmus Arnt, projektleder på DanSTAR

Travlt i værkstedet

De studerende kommer fra en bred vifte af uddannelsesretninger fra Produktion og Konstruktion til Geofysik og Rumteknologi. Og så er der to medlemmer fra Maskinmesterskolen, som meget belejligt ligger en spytklat væk fra DTU Skylab. De sidste medlemmer har allerede nu travlt i værkstedet, for designet til demonstrationsmotoren skal jo realiseres, og tegninger tilpasses.

Men hvorfor bygger man en demonstrationsmotor først?

“Den motor, vi bygger nu, er alt for tung til selve raketten, men man bygger en testmotor, der kan teste teststanden og systemerne bagved,” forklarer Jonas Paludan fra gruppen. "På den måde får vi mulighed for at indsamle den viden, der er nødvendig for at konstruere en mere avanceret raketmotor. Hvilket igen gør det muligt for os at bygge vores raket.”

Lige nu har projektet allerede flere sponsorer, der bidrager med alt fra materialer til udstyr. Klubben søger dog funding, så de f.eks. kan købe en færdig kompressor. For skal alt bygges fra bunden, vil det forlænge projektet betydeligt.

"Og vi vil jo gerne nå at se den flyve afsted, inden vi er færdige på studiet,” griner de tre drenge med stjerner i øjnene.