Foto: Colourbox

Kontrol af 500 æg dagligt sikrer danske forbrugere mod salmonella

Fødevarer

DTU Veterinærinstituttet undersøger hver dag omkring 500 danske æg for salmonella. Arbejdet har nu været med til at give Danmark særstatus i EU, så vi også kan stille krav om, at importerede æg skal være fri for salmonella.

Danmark har som det første land opnået særstatus i EU og kan fra 1. juli 2012 stille krav om, at importerede konsumæg skal være fri for salmonella.

Leverandører af udenlandske æg skal således certificere fravær af salmonella, før de eksporterer konsumæg til Danmark. Dermed kan de danske forbrugere være sikre på, at alle æg på hylderne i de danske supermarkeder opfylder de høje danske krav om salmonellafrihed.

Tildelingen af særstatus til Danmark bygger blandt andet på det kontrolarbejde, der i dag sker med de danske æg på DTU Veterinærinstituttet. Arbejdet dokumenterer, at Danmark har en meget lav forekomst af salmonella i besætningerne og lægger under EU’s overordnede mål om at reducere salmonellaniveauet i europæiske besætninger til mindst to procent.

”Vi modtager dagligt ca. 500 æg fra de danske ægproducenter. Alle danske ægproducenter skal nemlig indsende 60 æg fra hvert af deres hønsehuse hver 9. uge. Disse æg bliver hver især undersøgt for om deres respektive høne har været smittet med salmonella,” fortæller Klara Tølbøll Lauritsen, der er dyrlæge ved DTU Veterinærinstituttet. 

Sikrer forbrugerne

Æggenes blommer bliver undersøgt for antistoffer mod salmonella, da disse antistoffer er et tegn på, at hønen har været udsat for salmonella. Hvis der bliver fundet salmonellaantistoffer i æg fra en besætning, må ægproducenten ikke levere æg direkte ud som rå æg på supermarkedernes hylder. Først når besætningen efterfølgende er blevet beviseligt testet fri for salmonella, må de igen levere rå æg til konsum.

”Vores arbejde gør, at de danske forbrugere kan være næsten 100 procent sikre på, at der ikke er salmonella, hvis de køber danske æg,” siger Klara Tølbøll Lauritsen.

Og med den nye særstatus i EU kan forbrugerne fra 1. juli 2012 også forvente, at de udenlandske æg opfylder de samme høje krav om salmonellafrihed.

Læs nyheden på DTU Veterinærinstituttet her