Forskere fra Center for Biologisk Sekvensanalyse (CBS) ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har sandsynliggjort, at mennesker med et chimpanse-lignende immunsystem udvikler AIDS i udbrud væsentligt langsommere end personer, der mangler denne lighed.
Sammen med kolleger fra Utrecht Universitet har DTU-forskerne set på nogle af de faktorer, der bestemmer, hvor længe en patient kan kæmpe mod HIV virus og dermed forsinke udbruddet af AIDS. En af disse faktorer er de såkaldte vævstypemolekyler. Det er molekyler, der befinder sig på overfladen af de fleste af kroppens celler, og som kan afsløre sygdomsangreb inde i den celle, de sidder på. Vævstypemolekylerne fungerer som ”vejviser” for vores immunforsvar ved at pege på inficerede celler, som immunforsvaret skal fjerne. Tilstedeværelsen af visse vævstypemolekyler har en sammenhæng med langsom AIDS-udvikling, mens tilstedeværelsen af andre vævstypemolekyler tværtimod fremskynder udbruddet.
Chimpansen er menneskets nærmeste slægtning, og ligesom os kan aben inficeres med HIV. I modsætning til mennesker udvikler chimpanser dog ikke sygdommen AIDS. Det har vist sig, at chimpansernes vævstypemolekyler varierer langt mindre end menneskets. Årsagen menes at være en tidligere virusinfektion hos chimpanser, en slags forløber for HIV, som i forhistorisk tid har udryddet alle chimpanser uden de bedst beskyttende molekyler. Hvis dette er korrekt, må man antage, at de mest almindelige vævstypemolekyler hos de nulevende chimpanser beskytter mod AIDS-udbrud.
DTU-forskerne satte sig derfor for at undersøge, hvorvidt chimpansens vævstypemolekyler har fællestræk med de vævstypemolekyler, der giver langsom AIDS-udvikling hos mennesker. Undersøgelsen bekræftede denne sammenhæng, og resultatet antyder, at jo mere en HIV-inficeret persons vævstypemolekyler ligner en chimpanses, jo større er sandsynligheden for, at personen kun langsomt udvikler AIDS.
Forskningsresultaterne er netop blevet publiceret i det internationale tidsskrift AIDS (AIDS; 2008 Jul 11;22(11):1299-303.).
For yderligere oplysninger kontakt:
Ilka Hoof (ilka@cbs.dtu.dk, tel 4525 6127), Morten Nielsen (mniel@cbs.dtu.dk, tel 4525 2425)