Blandt kemiingeniører er der bred enighed om, at processer indenfor kemi, energi og sundhed skal være økonomisk og miljømæssigt bæredygtige.
På kemikonferecen ECCE-6, der netop er blevet afholdt i Danmark, var kemiingeniørens opgaver i fremtidens samfund topprioritet på dagsordenen. De store aktører fra kemiens verden er enige om, at kemiingeniørerne har en enestående mulighed for at skabe bedre produkter og et renere miljø på én gang.
Administrerende direktør Achim Noack fra Bayer Technology Services slår fast, at det er op til kemiingeniøren at skabe „science for at better life“.
”Indenfor områder som ernæring, vand og energi er der nogle udfordringer, som kemiingeniørerne har de helt rigtige kompetencer til at løse,” siger han.
Processerne skal gøres mere effektive, renere og billigere, og her er kemiingeniøren vigtig.
”Helt konkret skal vi for eksempel bruge kompetencerne ved udvikling og produktion af plantebeskyttelse, så vi sikre sunde fødevarer. På energiområdet skal der udvikles biomassebaserede alternativer til fossile brændsler, og når vandforsyningen skal sikres, skal vi der bruges en systemforståelse for at sikre, at forbrugeren får et helt rent produkt,“ siger han.
Stærkt samarbejde
En af forudsætningerne for en grøn fremtid er, at forskning og innovation bevarer en høj standard. Achim Noack fra Bayer Technology Services mener, at det skal ske ved at sikre videndeling mellem universiteter og virksomheder.
„Vi får udnyttet universiteterne og industriens styrker bedst, når der er tale om ’open innovation’, hvor vi samarbejder om at udvikle nye processer. Det er der, chancen for innovation er størst, og Bayer Technology Services lægger vægt på, at udvikle store projekter sammen med universiteter,“ siger han.
Per Falholt er enig i, at et tæt udviklingssamarbejde har fordele for alle parter.
„Universiteterne leverer den basisteknologi, som vi videreudvikler i industrien, og derfor er de kloge hoveder faktisk Danmarks vigtigste råstof,“ siger han.
Ud over teknologi er uddannelsesinstitutioner som DTU også storleverandør af medarbejdere til f.eks. Novozymes.
„Vi er afhængige af, at det er verdensklasse forskning, der foregår på DTU, for vi er verdensførende, og derfor har vi brug for de bedste hoveder,“ siger Per Falholt.
Ros til ECCE 6
Både Per Falholt og Achim Noack var begejstrede for ECCE 6 og brugte flere dage på konferencen.
„Jeg synes, professor Rafiqul Gani og institutdirektør Kim Dam-Johansen fra Kemiteknik på DTU har lavet et fantastisk arrangement. Det er enestående, at de har fået denne vigtige konference til Danmark, og det er med til at løfte Danmark op i forskningsmæssig verdensklasse,“ siger Per Falholt.
Achim Noack mener, at konferencen skaber ideelle rammer for mødet mellem industri og uddannelse.
„Fælles forskning giver mere innovation og flere kompetencer. Det er netop derfor at denne konference er meget vigtig. Inden for områder som ernæring, vand og energi er der nogle udfordringer, som kemiingeniørerne har de helt rigtige kompetencer til at løse.“