106 nye LED-lygtepæle, som er fyldt med teknologi heriblandt gps, wifi, en lille computer og bevægelsessensorer, bliver sat op på DTU Lyngby Campus i dette efterår. Lygtepælene kan blandt andet forhindre indbrud på campus.
På de lange alleer, der gennemskærer DTU Lyngby Campus, er noget undervejs, som er større, end man lige skulle tro. 106 nye lygtepæle vil i løbet af de næste uger skyde op langs alleerne på en del af campus, der i årevis har været kritiseret for at være mørk og utryg. I samme ombæring får studerende og forskere på DTU helt nye muligheder for at foretage målinger af alt fra miljø til persontrafik, og i øvrigt skabe mere tryghed på campus.
”Det er jo oplagt, at når vi skal have nye lygtepæle på campus, så skal de også være intelligente og i øvrigt give merværdi for resten af universitetet,” siger DTU’s driftschef Anders B. Møller, der er ansvarlig for projektet.
På overfladen er de nye lygtepæle meget lig dem, der har stået på DTU siden universitetet blev bygget færdig for mere end 40 år siden. På afstand er den eneste synlige undtagelse, at det er LED-lys, der strømmer ud for oven.
Men kigger man nærmere efter, ser man, at pælene har to dæksler foran mod normalt kun et enkelt, så man kan komme ind til den elektriske indmad.
Intelligent lygtepæl
"Det nye her er, at vi installerer små computere i pælene, så man kan knytte forskelligt udstyr på dem. "
Anders B. Møller, driftschef, DTU Campus Service
Det ekstra dæksel gemmer udover den intelligente lysstyring også på en lille linux-computer, gps og wifi, der tilsammen gør lygtepælen til en forskningsmæssig legeplads, der kan registrere og måle nærmest hvad som helst, man kan forestille sig og sende signaler om målingerne til en computer hvor som helst.
”Disse lygtepæle er jo meget mere end bare lygtepæle. Det er nogle små stykker infrastruktur, der står på et fast sted og som kan rumme alle mulige forskellige måleinstrumenter, så man kan måle, hvor mange mobiltelefoner, der bevæger sig forbi eller måle CO2 i luften - nærmest hvad som helst,” forklarer Anders B. Møller.
Samtidig giver de intelligente lygtepæle yderligere sikkerhed på campus, fordi indbyggede bevægelsessensorer vil kunne fortælle vagten, hvis der for eksempel er øget aktivitet i et område midt om natten, og på den måde vil man i nogle tilfælde kunne forebygge indbrud eller hærværk – alt sammen, fordi lygtepælene kommunikerer.
Det oprindelige ønske fra DTU var blot at få installeret bedre lys på alleerne, men Anders B. Møller og blandt andre Per Høeg fra DTU Space satte sig for at finde maksimal udnyttelse af dette ønske, så man fik mere end bare lys over land.
”Intelligente lygtepæle er ikke i sig selv noget nyt, det arbejder man med mange steder. Det nye her er, at vi installerer små computere i pælene, så man kan knytte forskelligt udstyr på dem. Tyve af de 106 pæle bliver en slags ’sandkasse’ for forskere og studerende på DTU, der kan bruge pælene til at lave eksempelvis trafikmålinger,” siger Anders B. Møller, der allerede nu er i dialog med DTU Space, DTU Compute, Skylab, DTU Innovation og DTU Fotonik om at bruge pælene til forskning.
Skal dække hele campus
Computerne i lygtepælene kan løbende udskiftes eller opdateres, så de hele tiden kan løse de opgaver, man måtte have til dem. Udover altså bare at lyse, for det kan de selvfølgelig også – og også denne del kan gøres intelligent, forklarer Anders B. Møller.
Som eksempel nævner han, at man kunne lade studerende sætte farvede LED-bånd udenpå pælene og så kode dem til at skifte farve når noget passerer dem – på den måde kunne man for eksempel lade dem lyse DTU-rødt alle sammen, men skifte til kongeblåt når dronningen kører forbi i forbindelse med f.eks. årsfesten.
Lampernes bevægelsessensorer betyder også, at man kan blænde ned for lyset, når der ikke er mennesker i nærheden og på den måde spare strøm. For bæredygtighed er også en faktor som lys og legestue i ’DTU Smart Alle’, som de involverede kalder projektet.
Parken af intelligente lygtepæle skal efter planen brede sig til resten af campus i takt med, at gamle lygtepæle udskiftes med nye, så hele DTU til sidst bliver omfattet.