De bedste idéer inden for fremtidens forskning i fødevarer er blevet udvalgt af Det Strategiske Forskningsråd. 347 millioner kroner er blevet delt ud, og på listen over de 18 skarpeste projekter kan man blandt andre finde et fra DTU Informatik.
Har man bare én gang prøvet at smage på en skefuld grynet yoghurt, så vil man kunne forstå, hvorfor det er så utrolig dejligt, at Rasmus Larsen og resten af holdet bag Center for billedanalyse af fødevarekvalitet på DTU Informatik har fået bevilliget 20 millioner kroner til at forske. Det er nemlig ikke nogen rar fornemmelse. Yoghurt skal være cremet og blank. Basta!
Fødevareindustrien har endnu ikke fundet løsningen på, hvordan man kan kontrollere kvaliteten og processen af eksempelvis yoghurt på en økonomisk forsvarlig måde. Det kan mejeriingeniør hos Danisco Flemming Møller bevidne:
”Overalt i fødevareindustrien bruger man professionelle smagsdommere. De er enormt dygtige, men det koster mange penge at have ti personer indkaldt fire timer om ugen,” fortæller Flemming.
For at finde et alternativ til de dyre smagsdommere søgte Flemming Møller sidste år DTU Informatik om lov til at lave en erhvervs-ph.d. Målet er at finde et nyt system, hvor man kan kombinere den menneskelige tunge med fotoinformationer og få det hele til at hænge sammen via matematiske modeller.
”I løbet af en smagning tager jeg en lang række billeder af eksempelvis yoghurt, som hver især relaterer til bestemte udsagn fra smagsdommerne. Sammen med oplysninger om produktets kemiske sammensætning giver det meget værdifulde oplysninger om sammenhænge mellem ingredienser, smag og udseende – og med de rigtige matematiske modeller kan det systematiseres på en sådan måde, at det i sidste ende kommer til at fungere som en manual. Skulle fabrikken senere få problemer med at yoghurten eksempelvis er grynet, så behøver de altså ikke at indkalde smagspanelet igen. I stedet kan de bruge manualen og med den i hånden finde ud af, hvor fejlen egentlig ligger,” fortæller Flemming Møller.
Danmark skal bevare førertrøjen
En del af de 20 millioner kroner, Center for billedanalyse af fødevarekvalitet netop har fået bevilliget, skal gå til et nyt kamera, så Flemming Møller kan komme et skridt videre med sin forskning, men mange andre skal også have en bid af kagen. Ud over DTU Informatik skal pengene forvaltes af DTU Fotonik, Danisco A/S, Arla Foods A/S og Danish Meat Research Institute samt de to teknologivirksomheder Videometer A/S og NKT Photonics.
Rasmus Larsen, der er hovedansøgeren bag bevillingen fra Det Strategiske Forskningsråd, glæder sig til at komme i gang:
”I Danmark har vi altid været teknologiførende inden for fødevareindustrien. Med denne bevilling forventer jeg, at vi kan finde frem til nye konkrete produkter, som virksomhederne kan bringe på markedet, så Danmark kan bevare sin førerposition,” fortæller Rasmus Larsen, der er professor og sektionsleder ved DTU Informatik.
For yderligere oplysninger kontakt:
Kommunikationsansvarlig, DTU Informatik, Marie Vendelbo Fridorf, 20 87 01 23