DTU har i efteråret 2012 spredt ikke mindre end 18 ton bioaske ud på omkring 10 hektar landbrugsjord ved Bregentved Gods (Foto: Torben Åndahl)

DTU-teknologier bidrager til klimavenligt landbrug

Sundhedsfremmende stoffer Fødevarer

Aske som stammer fra forgasset halm og træflis indeholder værdifulde næringsstoffer og kulstof, som kan være med til at sikre jordens frugtbarhed og dermed fødevareproduktion til gavn og glæde for fremtidige generationer. I dag mødes forskere fra DTU med H.K.H. Kronprins Frederik og klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard på Bregentved Gods for at sætte fokus på, hvordan vi bl.a. med disse nye teknologier kan skære ned på udledningen af CO2. Hovedspørgsmålet er hvorledes vi kan opnå større synergi mellem fremtidens energi- og fødevaresystemer.

Det er fundamentalt for jordens økosystemer, at kulstof og næringsstoffer bringes tilbage i kredsløbet, efter man har høstet afgrøderne. Men i vores industrialiserede samfund brydes denne cyklus alt for ofte. Stigende efterspørgsel af fødevarer og udnyttelsen af biomasse til energiformål øger denne ubalance.

”Meget tyder dog på, at man ved at føre askeresterne fra termisk forgasning af biomasse tilbage til jorden kan gavne den nødvendige cyklus og samtidig medvirke til at løse en del af CO2-udfordringen,” tilføjer seniorforsker på DTU Kemiteknik, Henrik Hauggaard-Nielsen.

På omkring 10 hektar landbrugsjord ved Bregentved Gods, har DTU i efteråret 2012 spredt ikke mindre end 18 ton bioaske ud. Aske der er leveret fra DONG Energys demonstrationsforgasser, Pyroneer, som i dag står i Kalundborg og kører på halm fra landbruget. En forgasningsteknologi der oprindeligt blev udviklet på DTU.

Forskerne på DTU skal i efteråret 2013 se på de konkrete resultater fra markerne, men bruger i mellemtiden tiden på planteforsøg i vækstkamre og drivhuse.

Integration af jordbrug og energiforsyning

Helt konkret er der startet to nye projekter op, som knytter sig direkte til landbruget på Bregentved Gods. Begge er støttet økonomisk fra Villum Fonden.

Projekterne undersøger perspektiverne ved integration af jordbrug og energiforsyning ved brug af nye grønne energiteknologier og recirkulering af næringsstoffer. Intentionen er, at de skal munde ud i konkrete forslag til, hvordan landbruget og energisektoren i fællesskab kan bidrage til fremtidens store udfordringer omkring både energiforsyning og fødevaresikkerhed.

I projektforløbet vil der blive udarbejdet anbefalinger til både politikere, energiselskaber og landmænd. Derfor er det også planen, at der undervejs skal være en høj grad af inddragelse af interessenterne fra bl.a. erhvervslivet.

Projekter på Bregentved Gods

DTU er involveret i to projekter på Bregentved Gods:

INSURANCE - Combined soil carbon sequestration and crop nutrient supply using thermal conversion technology residuals - tager udgangspunkt i lavtemperatur forgasningsteknologien PYRONEER, der bl.a. omsætter halm, og TwoStage forgasningsteknologien, der omsætter træflis. Projektet undersøger muligheden for recirkulering af næringsstoffer og kulstof fra teknologiernes askefraktion.  

BIOCULTURE - Integrated systems for bioenergy and agriculture in a future without fossil fuels – vil gennemføre et omfattende studie af kobling og synergi mellem jordbrug og decentral/central energiforsyning. Det vil blive baseret på computersimuleringsmodeller af det integrerede jordbrugs/energi-system, og vil fokusere på afklaring og udvikling af teknologier til understøttelse og optimering af systemet.

Projektets parter: DTU Kemiteknik, DTU Mekanik, Bregentved Gods og DONG Energy.

Finansiering: Villum Fonden

Du kan læse mere om projektet her 

Du kan læse mere om Pyroneer her