Statoil-Prisen til Søren Kiil

Lektor, Ph.D. Søren Kiil Fra Institut for Kemiteknik på DTU modtager årets tekniske Statoil-Pris. Hans kemitekniske forskning har bl.a. understøttet udviklingen af nye effektive og miljøvenlige bundmalinger.

Prisen på 100.000 kr. belønner en internationalt anerkendt dansk forsker, der har udmærket sig ved sin anvendelsesorienterede forskning inden for de tekniske videnskaber.

   "Prisen betyder meget for mig personligt. Jeg bliver bekræftet i, at min forskning bevæger sig i den rigtige retning. Det giver opmuntring og forskerglæde. Som forsker går man nye veje, og det er vigtigt for arbejdsprocessen at få anerkendelse for det, man bygger op – både inden og uden for forskerverdenen," siger Søren Kiil.

   En af DTU-forskerens vigtigste samarbejdspartnere igennem 6 år er Hempel A/S, som fremstiller skibsmalinger.

   ”En bundmaling på et skib er ikke nogen almindelig maling. For det første skal malingen, i kombination med antikorrosive systemer, beskytte skroget. For det andet skal malingen forhindre begroning af bl.a. alger på skibsbunden. Kemisk aktiv bundmaling reagerer med havvandet og frigiver langsomt aktive komponenter til det marine miljø. Vores tætte forskningssamarbejde har resulteret i udviklingen af de eneste videnskabeligt funderede bundmalinger, der er blandt de mest effektive og miljøvenlige på markedet, fortæller Søren Kiil.

   Søren Kiils forskningsområde - Kemisk Produkt Design - er ikke kun relevant i forhold til at minimere forureningen af havmiljøet, men lige såvel i forhold til kontrolleret frigivelse af aktive stoffer og substanser fra tabletter, fødevarer, produkter til personlige pleje, vaskepulver, lim samt pesticider. Hele kernen i Søren Kiils forskning er, at han har udviklet matematiske modeller, der kan skyde genvej til produktviden.

  Søren Kiil er 36 år. Han blev civilingeniør fra DTU i 1994 og Ph.D. i 1998. Søren Kiil har tidligere forsket på Haldor Topsøe A/S og har opholdt sig på universiteter i England og Australien.