Millioner til biotek på gymnasier

Med et millionsponsorat åbner Novozymes i samarbejde med DTU mulighed for, at landets gymnasieelever kan prøve kræfter med bioteknologi.

Et samarbejde mellem Novozymes og Institut for Systembiologi på DTU betyder, at alle landets gymnasier gratis kan låne professionelt udstyr til at lave bioteknologiske eksperimenter.

Eksperimenterne er en del af et større undervisningsprojekt, hvor

gymnasieeleverne skal indsamle mikroorganismer og teste, om der er tale om en ny og ukendt mikroorganisme, og om den kan nedbryde cellulose. Mikroorganismer der nedbryder cellulose er nemlig hovedelementet i udviklingen af fremtidens biobrændstoffer.

Samarbejdet mellem industri, universitet og gymnasier er noget helt nyt. ”Hvis Danmark skal fastholde sin position som førende inden for bioteknologi, er det vigtigt at udbrede bioteknologi både som fag og som uddannelse. Vi ser gerne, at bioteknologi bliver et fag i gymnasierne”, siger Per Falholt, Novozymes’ koncerndirektør med ansvar for forskning og

udvikling.

Novozymes har sponsoreret projektet med 1 million kroner til indkøb af udstyret. Som noget helt unikt stiller Novozymes derudover sin forskningsafdeling til rådighed for gymnasieeleverne, så de kan få undersøgt de mikroorganismer, de har fundet.

Ifølge Undervisningsministeriets fagkonsulent i biologi, Anne Krarup, er det ikke tidligere sket, at en virksomhed giver et sponsorat, der på én gang løfter det faglige niveau på samtlige gymnasier i landet.

Også Ole Filtenborg, Institutdirektør på Institut for Systembiologi, DTU, er glad for sponsoratet. ”Det er vigtigt, at virksomhederne også tager

del i at få fokus på bioteknologi som fag, da de kan bidrage med viden om, hvordan virkeligheden ser ud” påpeger han.

Gymnasieeleverne skal i deres nærområde lede efter mikroorganismer, der kan nedbryde cellulose og derfor er interessante i udviklingen af 2. generations bioethanol. Med udstyret bliver eleverne i stand til at isolere særlige stykker af mikroorganismernes DNA.

Gymnasierne indsender de fundne mikroorganismer og DNA’et til Novozymes’ forskningsafdeling, der finder ud af hvilke mikroorganismer, der er tale om. På den måde kan der laves et danmarkskort over cellulosenedbrydende mikroorganismer.

Undervisningsprojektet er udarbejdet af Biotech Academy. Projektet er i øjeblikket i test på tre gymnasier. Det vil blive tilgængeligt for alle landets gymnasier og HTX-skoler på www.biotechacademy.dk den 1. juni 2008.