I de sene nattetimer kan det indimellem være meget svært at blive enige med vennerne om, hvad god musik er. Men når ret skal være ret, deler vi langt hen ad vejen musiksmag med vores venner og bekendte. Sammenligner vi de playlister, vi godt kan lide at høre en fredag aften, vil der være mange fællesnævnere. Blandt andet den viden udnytter Nima Zandi og Rasmus Handler i en ny applikation til mobiltelefonen.
I et kandidatprojekt med titlen ”People, Places and Playlists: Modeling Soundscapes in a Mobile Context”, har Nima Zandi og Rasmus Handler modelleret en applikation, så mobiltelefonen er i stand til at kombinere viden om, hvor du er, hvem du er sammen med, og hvilken musik du i den kontekst ønsker at lytte til:
”Konceptet læner sig op ad www.last.fm, hvor du har mulighed for at designe din egen playliste og blive tippet om musik, der ligner din musiksmag. Men når du lytter til www.last.fm, kan du lave hvad som helst, mens du hører musik, uden computeren har mulighed for at udnytte dette. Helt anderledes er det, når du hører musik via mobiltelefonen, og den udfordring har vi taget op,” fortæller Rasmus Handler, som sammen med Nima Zandi netop har afsluttet sin kandidatuddannelse på DTU Informatik.
Nima Zandi og Rasmus Handler fra DTU Informatik har fundet frem til en metode, hvor mobiltelefonerne kan kommunikere med hinanden om deres ejermænds foretrukne musik.
Foto: Thorkild Amdi Christensen
En mobiltelefon er udstyret med en række sensorer, og det er informationerne fra dem, der danner fundamentet i kandidatprojektet:
”Mens du bevæger dig rundt, registrerer mobiltelefonen ved hjælp fra mobilmaster og trådløse access points, hvor du er, og hvad du laver. Hvis man kombinerer disse informationer med Bluetooth-data, kan det også give et indblik i, hvem du er sammen med. Og på den måde er mobilen altså i stand til fx at analysere sig frem til en playliste, som både du og dine venner kan lide,” fortæller Nima Zandi.
Mobillektion for dummies
Hvis man ikke har siddet på allerforreste række og overværet en lektion af lektor Jakob Eg Larsen fra DTU Informatik, så kan det måske være svært at begribe, hvordan mobiltelefonen er i stand til at regne ud, hvad du og dine venner foretrækker at høre, når I hænger ud sammen. DTU Avisens udsendte har derfor bedt lektoren med speciale i mobile applikationer og teknologier om en mobillektion for dummies:
”Forestil dig, at der sidder en lille trold inde i mobiltelefonen, som holder øje med alt, hvad du laver, og hvem du er sammen med. Eksempel: Klokken 08.34 sidder du i bussen på vej til arbejde og hører ”Wake Up Boo”, klokken 12.45 sidder du på arbejdet og hører ”Respect”. Og klokken 01.20 sidder du hjemme hos Søren og Peter og hører ”Thunder”. Med tiden lærer trolden, hvem du er, og hvilke vaner du har, når du eksempelvis er sammen med Søren og Peter. Når du og trolden har levet sammen i nogle uger, vil trolden på et tidspunkt være i stand til at foreslå dig at spille ”Thunder”, fordi den ved hjælp af mødekalenderen og GPS’en kan konstatere: Det er fredag, du er sammen med Søren,” fortæller Jakob Eg Larsen og fortsætter:
”For at få det fulde udbytte af applikationen kræver det, at alle ens venner tilføjer denne applikation, og at alle ens venner opdrager deres trold i mobilen. Hvis de gør det, så kan troldene snakke sammen og blive enige om musikken, og på den måde undgår vi at skulle slås om dj-pulten i fremtiden,” fortæller Jakob Eg Larsen.
Lyt i smug
Hvis du har en profil på Facebook, så vil Rasmus Handler og Nima Zandis applikation ikke være helt fremmed hav for dig at navigere rundt i.
Når du har en profil på Facebook, deler du informationer om dig selv med dine venner. Du kan vælge at fortælle om den musik, du kan lide, hvilke bøger du elsker, og du kan i din statusopdatering fortælle, præcis hvor du befinder dig lige nu, og hvad du laver.
Når du i fremtiden får mulighed for at tilføje Rasmus Handler og Nima Zandis applikation til din mobil, vil informationerne om dig ligeledes løbende og helt automatisk blive uploadet til en server, så dine venner kan følge med i, hvor du er, og hvad du lytter til lige nu. Og den viden kan man udnytte på kryds og tværs:
”Hvis du løber rundt nede i fitnesscentret og har lyst til at høre noget andet musik, end det du plejer, så kan du søge efter det, dine venner plejer at lytte til, når de træner. Man kunne også forestille sig, at du sad i bussen på vej hjem. Måske ved du, at dine venner er i samme situation, og så kan du gå ind på deres mobilprofil, se, hvad de hører lige nu, og være med på en lytter,” fortæller Rasmus Handler, og Nima Zandi fortsætter:
”Det, vi synes er særlig interessant ved vores koncept, er, at vi nu ikke alene er i stand til at beskrive brugerens fysiske kontekst, men også kan få et indblik i brugerens mentale tilstand. Musik fortæller jo meget om os. Hvis man er glad, lytter man til en slags musik, men hvis man er ked af det, lytter man typisk til noget andet. Så hvis man surfer rundt og ser, hvad vennerne lytter til lige nu – i bussen eller hvor de ellers befinder sig – så kan man måske også afkode, hvilket humør de er i,” fortæller Nima Zandi.
Nokia er med på en lytter
Kandidatprojektet er udført i samarbejde med Nokia. Et af Nokias mange mål er at koble brugerne sammen og lade dem dele informationer med hinanden, da applikationer som eksempelvis Facebook har ændret måden, vi bruger vores mobiler på. Nokia er derfor meget interesseret i at videreudvikle Nima Zandi og Rasmus Handlers applikation:
”Nokia vil gerne give brugerne en oplevelse af, at mobiltelefonen ikke er dum som en dør, men at det rent faktisk kan lade sig gøre at have en form for interaktion med mobilen, og det vil brugeren opleve til fulde med vores applikation,” fortæller Rasmus Handler.
Mens vi venter på, at applikationen er at finde i mobiltelefonen, kan vi altså kun gætte på, hvad Rasmus Handler og Nima Zandi lytter til lige nu. Men et godt gæt må være ”Money, Money, Money…”
Af Marie Vendelbo Fridorf