Photo: Katrine Buur Olsen

Vi vil gøre en forskel

Bioteknologi
Det, der startede som et bachelorprojekt for få år siden, har nu udviklet sig til et firma med international bevågenhed i samarbejde med Unicef og Clinton Health Access Initiative.

Hvert år indkøber verdenssundhedsorganisationen WHO vacciner for 1 mia. US-dollar til vaccinationsprogrammer i udviklingslande. I nogle lande formodes det dog, at op mod halvdelen faktisk går tabt. De fleste vacciner skal opbevares ved bestemte temperaturer, og de skal køles hele vejen fra producent til patient.

FN’s nødhjælpsorganisation for børn, Unicef, henvendte sig til DTU på jagt efter en løsning. Projektet startede som et bachelorprojekt på DTU Mekanik med adjunkt Ali Gürcan Özkil som vejleder. Opgaven var at udvikle et system, der kunne monitorere køleskabene, hvor vaccinerne opbevares, på en billig og effektiv måde.

Siden har et team af syv studerende dannet virksomheden Eupry, som nu er i gang med et større pilotprojekt i Nigeria, hvor 30-40 af deres apparater bliver afprøvet i samarbejde med Unicef og Clinton Health Access Initiative, som er en del af Clinton Foundation.

”Vi har udviklet et system, som på meget simpel vis kan overføre viden fra fjernt placerede kølefaciliteter til en central, hvor man kan følge med og reagere, hvis det er nødvendigt,” fortæller Adam Hartmann, som læser til civilingeniør i design og innovation.

”Rent praktisk har vi lavet en lille boks med en skærm, der viser, om temperaturen er o.k. Samtidig viser den, hvor ofte personalet er inde i kølerummet for at tjekke vaccinerne – og en del andre parametre. Via mobiltelefonnettet (GSM-netværket) bliver data om vaccinernes tilstand overført til internettet. Fidusen ved systemet er også, at det er helt simpelt at installere, så lokale medarbejdere kan klare opgaven uden assistance af tilrejsende montører.”

Systemer til kølemonitorering er ikke ukendte. I den vestlige verden anvendes de først og fremmest i kølecontainere til fødevarer. Men betingelserne i udviklingslande er anderledes, og det er brugerne også. Adam Hartmann vurderer, at det er et svært marked at slå hul på, da det er helt nyt. Sideløbende har teamet af studerende derfor udviklet løsninger til måling af fugtighed i korn på det europæiske marked.

”Vi er ambitiøse og målrettede. Vi skal bare fremad. I bund og grund er vi en flok fagnørder, der bare hungrer efter at opfinde og levere produkter, der kan gøre en forskel,” fortsætter Adam Hartmann.

”Vi har alle sammen mødt hinanden i DTU Skylab og DTU AppGarage (et studenterdrevet community, hvor der arbejdes med udvikling af apps, red.). Her kommer man, fordi man har lyst til at udfordre sine kreative evner, fordi der er gode værksteder, og fordi der er forretningsfolk tilknyttet. Her kan vi få lov til at sidde og arbejde hele natten, når vi har travlt. Mentaliteten er helt unik, og så er folk bare superfede.”