Foto: Colourbox

Antistoffer mod West Nile virus fundet i trækfugle i Danmark

Miljøteknologi Fødevarer

Ny undersøgelse fra DTU Veterinærinstituttet har fundet trækfugle i Danmark, der har været udsat for West Nile virus. Den eksotiske sygdom, der kan smitte til mennesker, spreder sig i Europa og kan også ramme Danmark.

DTU Veterinærinstituttet har gennemført den første nationale undersøgelse for West Nile virus (WNV) hos fugle og heste i Danmark.

WNV, der overføres med myg og også kan ramme mennesker, har de seneste år etableret sig i Europa, og der er derfor øget risiko for, at det også kommer til Danmark.

I den danske undersøgelse blev der testet prøver fra 136 heste, 445 udegående fjerkræ, 100 trækfugle og 77 vilde døde fugle.

Der blev ikke fundet WNV i nogle af dyrene, men der blev fundet antistoffer mod WNV i tre trækfugle (4,8 %), der kommer fra steder, hvor infektion med WNV er udbredt. Antistofferne blev påvist i en rødstjert, som overvintrer i Vestafrika, i en havesanger samt i en rødrygget tornskade, som begge overvintrer i det centrale eller sydlige Afrika.

Immunforsvaret producerer antistofferne, når kroppen bliver inficeret med WNV, så resultaterne afspejler, at fuglene har været eksponeret for WNV, men de behøver ikke længere være smitsomme.

”Med forbehold for det relativt lave antal prøver antyder analyseresultaterne, at der i øjeblikket ikke er WNV til stede i de udvalgte dyrearter i Danmark. Men det er blevet klart, at en række trækfugle, der opholder sig i eller passerer gennem Danmark, har været udsat for WNV, så der er risiko for, at de også kan tage det med til Danmark,” siger Charlotta Polacek, der er seniorforsker ved DTU Veterinærinstituttet.

Læs hele historien på DTU Veterinærinstituttets website