I anledning af Simon Spies Fondens 25 års jubilæum uddelte bestyrelsesformand Janni Kjær på fondens vegne 15 millioner kroner til blandt andet kultur og forskning ved et arrangement i Grøften i Tivoli den 28. april. Center for Biologisk Sekvensanalyse ved DTU modtog en forskningspris på en million kroner til projektet "Integrativ Cancer Systembiologi", som ledes af professor Søren Brunak, adjunkt Thomas Skøt Jensen og lektor Christopher Workman.
Center for Biologisk Sekvensanalyse beskæftiger sig med det felt, der kaldes systembiologi. Her kombinerer man biologisk og medicinsk forskning med avanceret dataanalyse, computermodellering, forudsigelsesmetoder og visualiseringer af komplekse sammenhænge. Kombinationen af de to felter giver unikke nye muligheder for at studere geners og proteiners samspil, og det vil på sigt give os en langt større forståelse for hvorfor og hvordan givne sygdomme udvikler sig forskelligt for den enkelte patient.
Fra gennemsnittet til individet
I stort set alle områder af den biologiske og medicinske forskning er computerens rolle blevet mere og mere markant. Mest kendt er nok det "Humane Genomprojekt", hvor menneskets arveanlæg blev kortlagt.
Det oprindelige humane genomprojekt afdækkede en gennemsnitssekvens for mennesker som sådan og fokuserede ikke på, hvordan individer rent genetisk er forskellige, og f.eks. er disponeret forskelligt for forskellige sygdomme. "Før var perspektivet i forskningen blot at ville opdage forhold, der er generelle for alle mennesker. Men nu kan vi vende blikket mod det, der er specifikt for det enkelte individ. Selvom det tog mere end ti år og 20 milliarder kroner at bestemme en "gennemsnitsudgave" af de menneskelige arveanlæg, regner man med, at prisen for at kortlægge et individuelt genom allerede om få år kan komme helt ned under tusind kroner", siger professor Søren Brunak, som er leder for Center for Biologisk Sekvens analyse, og tilføjer "Derved kan det blive en væsentlig og realistisk del af grundlaget for diagnose, skræddersyet behandlingsform og overlevelsesprognose for millioner af mennesker. Ved at udnytte data og computere til det yderste kan vi med denne viden være med til at forbedre og forlænge menneskeliv, så vi er taknemmelige for Simon Spies Fondens støtte til dette vigtige projekt"
Når man beskæftiger sig med sygdom på genniveau er det grundlæggende problem at identificere det gen, der helt eller delvist er ansvarligt for sygdommen. Den store udfordring er, at der ofte findes hundredvis af mulige kandidater, som ligner hinanden meget og at mutationer i flere forskellige gener kan lede til den samme eller meget ens sygdomme . I forskningsprojektet "Integrativ Cancer Systembiologi" er strategien at bruge dataintegrationsteknikker, hvor mange forskellige typer data bruges til at prioritere de gener, der er under mistanke for at være ansvarlige for udviklingen af kræft. Disse data stammer blandt andet fra genaktivitetseksperimenter, protein-protein vekselvirkningsanalyse, proteinlokalisering, alternative splejsningsformer, tekstanalyse (artikler, ontologier og databaser) og funktionsforudsigelse, og projektet udnytter den seneste tids teknologiske udvikling til forbedret kræftforskning.