Det sidste år har specialestuderende ved DTU Systembiologi, Christian Simon, tilbragt på Harvard Medical School i Boston. Her har han har arbejdet med at etablere en database, som samler al den tilgængelige viden, der findes om de forskellige influenzastammer. Opholdet er bl.a. muliggjort af et Novo Scholarship, som han modtog i 2012.
Målet med specialet har været at forskere over hele verden kan finde sammenfaldende amminosyresekvenser, som gør det muligt at udvikle bedre vacciner mod flere virusstammer på en gang - ideelt alle på en gang.
”En af udfordringerne når man designer de nye vacciner mod årets værste influenzastammer er, at der findes utroligt mange informationer rigtig mange steder. Jeg har i mit speciale arbejdet med at samle al denne information på én hjemmeside, og på at få standardiseret informationerne, så de kan forstås af en computer. Resultatet er et værktøj som allerede er oppe at køre, men som der stadig udvikles på,”fortæller Christian Simon, da han ét år efter, at han fik Novos Sholarship på 84.000 kr., er ude på Novo for at fremlægge resultaterne af sit projekt.
Og det at Christian var en af de heldige unge, der modtog Novos finansielle håndsrækning i 2012, har ifølge ham selv gjort en stor forskel. For selvom Christian allerede var taget af sted til Boston da han søgte tilskuddet, har det gjort, at han kunne blive i USA et helt år uden at bekymre sig om det økonomiske.
Christian Simon er nu ved at færdiggøre sin kandidatuddannelse på DTU Systembiologi og regner med at søge en ph.d.-stilling, der ligger i forlængelse af hans speciale.
Mikroorganismer i vores indre
Også Damian Rafal Plichta var en af sidste års modtagere. Oprindeligt er Damian fra Polen, men han har læst sin kandidatgrad på DTU, hvor han nu er ansat i en ph.d.-stilling. For ham har legatet været en enorm hjælp, da han som udlænding ikke har været berettiget til SU.
”En af de helt konkrete ting som legatet har betydet er, at jeg var i stand til at deltage i en konference i Paris, som omhandlede the Human Microbiome, dvs. alle de mikroorganismer, der lever på og i vores krop. Det havde jeg ikke kunnet uden legatet,” forklarer Damian Rafal Plichta, hvis projekt omhandlede en kortlægning af diversiteten af mikroorganismer i vores maver.
Årets modtagere
I år blev der uddelt 41 legater til en værdi af i alt 2,6 mio. kr.. Den enkelte modtager kan søge om støtte på 84.000 kr. om året i månedlige rater samt et tilskud på 6000 kr. til rejser.
I år fik DTU-studerende to af de eftertragtede legater, og de to studerende fik, som de første, et håndtryk og en lykønskning med på vejen af prorektor på Københavns Universitet, Thomas Bjørnholm.
De to modtagere er:
Eva Roitmann, DTU Systems Biology
Projekttitel: ”Employing Data Mining on Electronic Patient Records for Improved Determination of Side-Effect Profiles of Antiepileptic Drugs and of Co-Morbidities Related to Epilepsy.”
Vejleder: Søren Brunak
Nikolaj Agentoft Feidenhans'l, DTU Nanotech
Projekttitel:”Optical Detection for Polymer Based Bio-Sensors”
Vejleder: Jörg Peter Kutter
Læs nyhed om sidste års legatmodtagere her