Foto: Mikal Schlosser

Sådan håndterer DTU den ændrede fremdriftsreform

Som følge af den nye politiske aftale om fremdriftsreformen afskaffer DTU fra september 2016 kravet om obligatorisk tilmelding til kurser og eksamen. Til gengæld indføres et løbende studieaktivitetskrav, og med en ny studieplanlægger får de studerende hjælp til at holde fokus på fremdriften.

Med en ny politisk aftale har universiteterne fået friere hænder til at beslutte, hvordan de vil sørge for, at de studerende gennemfører deres uddannelse så tæt på normeret tid som muligt. Som følge heraf ophæves kravet om obligatorisk tilmelding til 60 nye ECTS-point pr. studieår fra næste studieår; men DTU forventer fortsat, at man studerer på fuld tid og aktivt tilmelder sig de kurser, som ligger i uddannelsernes studieplan.

Studieaktivitetskrav
DTU indfører derfor pr. 1. september 2016 et krav om, at studerende skal bestå mindst 30 ECTS-point det første studieår og 45 ECTS-point mere for hvert år. Desuden skal studerende fortsat bestå mindst 5 ECTS-point inden for hvert enkelt studieår for at være studieaktive. Lever man ikke op til disse krav, vil man blive udmeldt af studiet.

"”Vi vil gerne fra starten indpode de studerende den værdi, at man skal blive færdig til tiden. Det er jo også vigtigt, når man kommer ud i erhvervslivet, at man kan strukturere og gennemføre noget inden for den planlagte tid.” "
Jørgen Jensen, underdirektør

De studerende vil automatisk blive tilmeldt eksamen i de valgte kurser, men de kan dog afmelde sig igen inden for de gældende tidsfrister. 

Studieplanlægger
For at hjælpe de studerende med at holde fokus på fremdriften i løbet af deres studietid lancerer DTU i løbet af efteråret 2016 en ny studieplanlægger, som skal understøtte deres faglige og praktiske studieplanlægning.

”Vi vil gerne fra starten indpode de studerende den værdi, at man skal blive færdig til tiden. Det er jo også vigtigt, når man kommer ud i erhvervslivet, at man kan strukturere og gennemføre noget inden for den planlagte tid,” siger underdirektør Jørgen Jensen.

DTU arbejder fortsat på at fastsætte nye regler for blandt andet merit, orlov og overgang mellem bacheloruddannelserne og kandidatuddannelsen. Reglerne vil blive offentliggjort i løbet af sommeren.