DTU-studerende vinder Venture Cup

”Gør dine idéer virkelige,” lød en af opfordringerne, da DTU sidste sommer indbød til en GRØN DYST blandt de studerende. For en af deltagerne, Rasmus Davidsen, er det siden blevet mere virkeligt, end han havde turdet håbe på. I går vandt han Venture Cup 2011.

Det er en mildt sagt overrumplet og stolt DTU-studerende, der her dagen efter at have vundet Venture Cup 2011, forsøger at forklare, hvordan det hele egentlig begyndte.

 

Han var i fuld gang med at tage hul på sin kandidatuddannelse inden for materialeteknologi, da han tilmeldte sig GRØN DYST konkurrencen på DTU for studerende. Hans deltagelse betød, at han pludselig stod med en invitation i foråret til det arabiske emirat, AbuDhabi.

 

”Jeg anede jo ikke engang, hvor Abu Dhabi lå, da jeg blev kontaktet og inviteret derned,” husker Rasmus Davidsen lidt skælmsk tilbage på de hektiske dage, hvor han pludselig fandt sig selv i færd med at forberede oplæg og præsentation til en af verdens største konferencer for grøn energi: World Future Energy Summit.

 

class="normal">

  Rasmus Davidsen 
       

DTU-studerende Rasmus Davidsen har vundet Venture Cup og en præmie på

250.000 kroner for en opfindelse, han har udviklet under sit studie på DTU. Med

en særlig nano-teknologisk beklædning på solceller, kan han have fundet en

løsning på, hvordan man kan tage springet fra olien over til vedvarende solenergi.

Foto: Thorkild Amdi Christensen

 

Ganske kort og populært forklaret har han introduceret brugen af en nanoteknologisk overfladebehandling til solceller på en ny måde og formået at påvise op til 49 procent større effektivitet med en metode, der er både billigere og hurtigere end de fleste gængse metoder i industrien i dag. Selv om hans projekt er på proto-type stadiet, og ærligt talt mest af alt ligner en flok skambrændte cd-skiver, der ikke er prangende at se på i sig selv, så repræsenterer teknologien en imponerende beviselig forbedring af energioptaget i solcellen. Særligt taget i betragtning, at det kun tager fire minutter at påføre den. Det er det, der kan gøre solcellen til en rentabel form for alternativ energi, ved at give flere watt pr. dollar. Som han forklarer det, er det netop et af de centrale problemer i nutidens solcelleindustri at sikre optimalt energiudbytte per solcelle samt at kunne lave den enkelte celle hurtigt og billigt.

 

”Der er jo masser af sol. I forhold til industrien er det til gengæld en bekostelig affære, når man skal udvinde energien på den traditionelle måde i kommercielt øjemed. Vores nano-belægning er den løsning, der gør solenergi konkurrencedygtigt,” fortæller Rasmus Davidsen.

 

Vinder med stort potentiale

Det var også dette potentiale, der i sidste ende sikrede Rasmus og iværksætterprojektet Black Silicon Solar Cells hovedprisen på 250.000 kr. i den prestigefyldte iværksætterkonkurrence Venture Cup, der blev afholdt torsdag eftermiddag den 9. juni 2011 i festsalen på Københavns Rådhus.

 

Peter Faaborg Andersen fra Novozymes, der var med til at udpege Black Silicon Solar Cells som årets mest lovende iværksættervirksomhed, siger:

”Jeg synes, at de har en idé med et stort potentiale. De adresserer et marked for alternativ energi, der er kæmpestort. Industrien, som den er nu, er for dyr. Det problem er Black Silicon Solar Cells en del af løsningen på.”

 

For Rasmus var der da heller ingen tvivl om, hvor verden så de største muligheder inden for grøn energi, da han deltog i konferencen i Abu Dhabi: Lige midt i det, han beskæftigede sig med til GRØN DYST.

 

”Jeg fik et øjebliksbillede af, hvor vi er i den globale udvikling af nye teknologier, og der var de to største lys i deres øjne vind- og solenergi og for solenergi især effektivisering af solcellerne. Der var bestemt også god interesse fra nogle af verdens store solcellefabrikanter, der kunne se potentiale i det, jeg gik og arbejdede på, da jeg præsenterede mine koncepter. Markedspotentialet er altså i høj grad til stede for Black Silicon Solar Cells.”

 

For Rasmus er det dog også vigtigt at huske på, hvordan det hele begyndte:

 

”Jeg havde ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, da jeg lavede det her som mit bachelorprojekt, at jeg nu skulle stå som vinder af Venture Cup 2011, eller at jeg skulle opleve at stå i de Forenede Arabiske Emirater og fremlægge for den globale industri i foråret.  Havde det ikke været for min deltagelse i GRØN DYST-konkurrencen på DTU, havde jeg næppe haft disse muligheder. Det er da vildt!”

 

-Rasmus Rørbæk

 

Tidligere i år vandt Rasmus Davidsen også CleanTech Challenge i London. Det kan du læse mere om her.