Dristige forskningsidéer belønnes med millionbeløb

Bioteknologi Sundhedsteknologi Kemi
Der står DTU på fem af de 31 projekter, som Lundbeckfonden har valgt at give økonomisk støtte til at udleve dristige og vilde forskningsidéer.

Det har i de senere år været efterlyst fra såvel politisk hold som fra erhvervslivets side, at forskere tør kaste sig over vilde idéer og ikke altid gå den lige og udstukne vej. Men banebrydende idéer skal også finansieres for at realiseres. Og tæt ved to millioner kr. til hvert projekt kan være lige den indsprøjtning, der er behov for.

De DTU-projekter, der nu får støtte fra Lundbeckfondens forskningspulje LF Experiments, beskæftiger sig med forskellige banebrydende idéer, der omhandler malaria, cancer, autoimmune sygdomme, hjerneaktivitet og elektromagnetiske spændingsfelter.

Det glæder DTU´s prorektor Rasmus Larsen, at der er hele fem forskningsprojekter fra DTU, som modtager støtte.

"Det glæder mig, at der blandt vores forskere er folk, der tør kaste dig ud i dristige projekter og følge deres idéer til dørs."
Rasmus Larsen

”Og så glæder det mig naturligvis også, at der blandt vores forskere er folk, der tør kaste dig ud i dristige projekter og følge deres idéer til dørs,” siger han.

De fem forskere og deres dristige projekter er:

  • Maria Dimaki, seniorforsker, DTU Bioengineering, 1.999.000 kr. til at søge at udvikle apparatur, som nemt kan stille en malariadiagnose på basis af en persons udåndingsluft.
  • Sarvesh Kumar Srivastava, postdoc, DTU Sundhedsteknologi, 1.999.000 kr. til at prøve at udvikle en mikrorobot, som kan levere cancermedicin direkte ind i en svulst.
  • Amalie Kai Bentzen, postdoc, DTU Sundhedsteknologi - Immunologi og Vaccinologi, 1.989.000 kr. til at undersøge T-cellers rolle i forbindelse med autoimmune sygdomme.
  • Lars Hanson, lektor, DTU Sundhedsteknologi, 1.501.000 kr. til at prøve at udvikle en ny og mere præcis teknik til at vise bl.a. hjerneaktivitet og misdannede områder i hjernen.
  • Nikolaj Sorgen Blom, seniorforsker, DTU Kemiteknik, 1.994.000 kr. til at undersøge elektromagnetiske spændingsfelters effekt på biologiske nøgleprocesser.

Lundbeckfonden satser bevidst på særligt ’krøllede hjerner’ i håb om at fremme usædvanligt nyskabende og originale løsninger.

”Det er et forsøg på at stimulere nogle af de mange spændende, ’vilde’ tanker, som ligger ude i det danske forskermiljø,” siger Jan Egebjerg, forskningsdirektør i Lundbeckfonden.